Daudz laimes, jubilār! Rakstnieks Jānis Lejiņš, vēsturisku romānu autors

Rakstnieks Jānis Lejiņš, vēsturisku romānu autors. "Ja būtu iespēja filmēt vēsturisko romānu "Zīmogs sarkanā vaskā", visticamāk, latviešiem pašiem būtu savas "Troņu spēles"," – tāda bija viena no tēzēm, kas pirms laika raisījās publiskās diskusijās par rakstnieka Jāņa Lejiņa triloģiju. Un kā gan ne? – Lejiņš pie mūsu 12. gadsimta vēsturiskā lieldarba strādājis teju 10 gadus, iedziļinoties gan romāna tēlu autentiskumā, gan – kas īpaši raksturīgi tieši Jānim! – kopā ar arheologiem un vēsturniekiem pētot mūsu gadsimtiem seno vēsturi. 

Triloģija ir viens no visvairāk pārizdotiem mūsdienu latviešu literatūras daiļdarbiem: grāmatu plauktos tā nav atrodama, daudziem lasītājiem par prieku tuvākajā laikā paredzams kārtējais poligrāfijas metiens. "Mēs, latvieši, diezgan labi pārzinām savu vēsturi, sākot ar 19. gadsimtu, bet par mūsu vec-vec-vec-māmiņām un vēl tālākiem ciltskoka zariem zinām gaužām maz," komentē rakstnieka dzīvesbiedre, šķiet, visu laiku skatītākās un iemīļotākās latviešu daudzsēriju videofilmas "Likteņa līdumnieki" režisore Virdžīnija Lejiņa, kas filmā bija iecerējusi atveidot arī "Zīmogu sarkanā vaskā". "Visi Jāņa darbi ir ļoti kinematogrāfiski: tikai ņem un filmē," smejas režisore. "Strādājot pie filmas scenārija, mums ļoti gribējās celt latviešu pašapziņu, gāžot mītu, ka mēs esam vergu un kalpu tauta. Jo tā nav taisnība! Gluži otrādi: mums ir, ar ko lepoties, ir, ko stāstīt sev pašiem!" skumja nots par filmas nerealizēšanos ieskanas talantīgās režisores balsī. 

Jānis ir viens no retajiem rakstniekiem, kura sirds aicinājums ir tieši senais vēsturiskais romāns, vairāki viņa darbi pārtapuši arī LTV iestudējumos, visbiežāk kopā ar dzīvesbiedri, bet arī ar citiem režisoriem. Dažus scenārijus Lejiņš veidojis, balstoties arī klasikas darbos. "Vienas vasaras zieds", "Eņģeļu iela", "Latviju virsnieks nr. 35473", "Balāde par atbrīvotājiem" ir iestudējumi, kuru fragmentus raidījuma "Daudz laimes, jubilār!" skatītājiem būs iespēja redzēt un uzzināt daudz vairāk gan par pašu diezgan noslēpumaino, plašam skatītāju lokam ne tik labi zināmo Jāni Lejiņu, gan par viņa ieguldījumu valsts aizsardzības sistēmas veidošanā, gan par to, kas, Lejiņaprāt, ir vīrišķīgs vīrietis, un daudz ko citu: Lejiņš ir ne tikai rakstītā vārda meistars, viņš ir arī tiešs un vērīgs sarunu biedrs.