Daudz laimes, jubilār! Aktrise Inese Kučinska

0.0

LU Akadēmiskajā apgādā izdotajā grāmatā "100 izcili Latvijas aktieri" iekļauts arī stāsts par jūnija jubilāri – Inesi Kučinsku, Liepājas teātra aktrisi kopš 1993. gada. Viņas nozīmi Latvijas teātra ainā apliecina ne vien trīs "Spēlmaņu nakts" laureātes balvas un vairākkārt iegūtās uzvaras skatītāju balsojumā, bet arī Latvijas Aktieru asociācijas "Āksta cepures" saņemšana 2006. gadā, kā arī Lilitas Bērziņas balva 2019. gadā. Inese Kučinska šajā pat gadā saņēmusi arī valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni.

Dzimusi un augusi Liepājas priekšpilsētā Velnciemā, Inese jau bērnībā bijusi ar fantāziju un izdomas piepildītu dvēseli, kas pēc gana trakulīgiem un meklējumu pilniem pusaužu un agrās jaunības gadiem likumsakarīgi aizvedusi mācībās uz Liepājas teātra studiju. To, ka Inese ir Dieva dota aktrise, kurai jāļauj lomas veidot pašai, pamanījusi gan teātra tolaik literārās daļas vadītāja Edīte Tišheizere, gan viņas tiešie pedagogi un studijas vadītāji – Herberts Laukšteins, Juris Rijnieks un Juris Bartkevičs.

Par pirmajām spilgtajām lomām teātrī – Annu "Atraitnēs" un Zuzannu "Figaro kāzās" Inese tiek pie savas pirmās "Spēlmaņu nakts" balvas 1994. gadā. Radītie tēli – no liktenīgajām mīlētājām līdz pat ironiski komiskiem – seko cits citam, un gandrīz vai katrā sezonā kāda no Ineses atveidotajām lomām izpelnās nomināciju "Spēlmaņu nakts" atlasē, bet "Gada aktrises" lauri tiek plūkti 2011. gadā par Sievu Šēnhera "Raganā", kur Inese ir pārvērtusies līdz nepazīšanai kā iekšēji, tā ārēji, un vēlreiz 2019. gadā par Ričarda III tēlu ne mazāk groteskajā "Šekspīra" iestudējumā. Aktrise veiksmīgi filmējusies arī seriālos, tādos kā "Tumsas puķe", "Eņģeļu māja", "Māja pie ezera" un vairākās spēlfilmās.

Šobrīd Inese pie režisores Lauras Grozas radījusi spilgtu leģendārās aktrises Marijas Leiko tēlu izrādē "Skatuve ugunī" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un, lai gan sevi kā dīvu neizjūt, turpina vadošās aktrises misiju Liepājas teātrī. Inesei bijusi pa spēkam arī vēl kāda misija, proti, spožo aktrises karjeru kodzīvē ar dzīvesbiedru Herbertu Laukšteinu viņai izdevies apvienot ar četru nu jau pieaugušu bērnu izaudzināšanu. Inese allaž apgalvojusi, ka tieši māmiņas loma sniegusi visdziļāko piepildījumu un līdzsvaru viņas dzīvē.

Ar Inesi par lomām un dzīvi ārpus tām, kā allaž, "skrullējot" video kadrus, sarunāsies raidījuma vadītājs Andrejs Volmārs.