Daudz laimes, jubilār! Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce

"Daudz laimes, jubilār!" studijas viešņa – ilggadējā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore un mākslas zinātniece Māra Lāce februārī svin 70. dzīves jubileju. Muzejā ienākusi kā Mākslas akadēmijas studente, kura meklē īsto vietu dzīvē, un to arī te atradusi – muzejs ir Māras vienīgā darbavieta jau piecdesmit gadus, sākot no grupu vadīšanas gides ampluā līdz direktores krēslam. Pagājušajā gadā saņēmusi Muzeju biedrības balvu par mūža ieguldījumu.

Bet ceļš uz šo mākslas darbu "templi" aizsācies tālu no Rīgas – Māra dzimusi un agrīnos bērnības gadus pavadījusi teiksmainajos Dundagas mežos, mežsarga ģimenē, kur vecāki ar mākslām nekādi nav bijuši saistīti. Arī skolā, lai gan sekmes bijušas teicamas, zīmēšanas priekšmets nav padevies, taču pārsteidzošā kārtā fascinējusi tieši mākslas vēsture, kas bijusi ieviesta vidusskolas programmā un kuru tobrīd mācījusi gleznotājas Līgas Purmales mamma Valija Purmale. Tas negaidīti pavēris jaunu pasauli.

Pēc vidusskolas beigšanas lauku meitene dodas uz Rīgu un neklātienē uzsāk studijas Mākslas akadēmijā Mākslas vēstures nodaļā, bet neformālo mākslinieku pasauli iepazīst Vecrīgā un, lai gan pasniedzēji atrunā, jau pavisam drīz ver arī Mākslas muzeja durvis. Tobrīdējo direktori Ināru Ņefedovu Māra Lāce aizvien uzskata par savu darbaudzinātāju un paraugu. Māra bijusi gan zinātniskā līdzstrādniece, gan zinātniskā sekretāre, gan direktores vietniece, bet kopš 1989. gada – muzeja direktore, kurai nācies piedzīvot gan 90. gadu finansiālo krīzi, gan panākt skatītāju intereses atdzimšanu, gan aizvadīt muzeju līdz ilgi gaidītajai ēkas renovācijai. Māras parraudzībā ir ne vien Valdemāra ielas nams, bet arī Rīgas Birža, izstāžu zāle "Arsenāls", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kā arī mazais Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas dzīvokļa muzejs.

Lai gan Māras misija ir bijusi veidot un popularizēt nacionālās klasiskās mākslas kolekciju, viņa atzīst, ka ļoti patīk un uzrunā arī laikmetīgā māksla, jo tajā dominē doma un ideja. Viņa ir KM deleģētā eksperte topošā Laikmetīgās mākslas muzeja izveidē, kā arī Starptautiskās Muzeju padomes locekle. Māra Lāce ar savu pieredzi un zināšanām piedalījusies arī Latvijas Kultūras kanona izveidē un apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. 

Lai gan vienmēr bijusi "muzeja direktore ar staltu stāju", kurai darbs pirmajā vietā, Māra Lāce izaudzinājusi dēlu un tagad ir arī laimīga triju mazbērnu vecmāmiņa. 

Ar jubilāri, skatoties video arhīva fragmentus, par mākslas un dzīves līkločiem studijā sarunāsies Andrejs Volmārs.