Ingars Gusāns: Savus rāmjus varam paplašināt

11. oktobra raidījuma «Saknes debesīs» videostāstā - filoloģijas doktors, latīņu un sengrieķu valodu pasniedzējs Ingars Gusāns, pazīstams arī kā Sovvaļnīks.

Sena paruna vēsta, ka īsts skolotājs ir tāds cilvēks, kurš savus studentus spēj atturēt no pārlieku liela mūsdienīguma. Filoloģijas doktora, Latvijas Universitātes un Rēzeknes Augstskolas vadošā pētnieka, docenta Ingara Gusāna gadījumā tas tiešām tā varētu būt. Viņš ir ne tikai latīņu un sengrieķu valodu pasniedzējs - viņš ir pazīstams arī kā mūziķis Sovvaļnīks, kas latviski varētu nozīmēt – palaidnis.

Ingars Gusāns: «Senie grieķi palīdz ar ironiskumu. Kad iet slikti – Zevs ar savu brandžu sēž, ēd Pringles čipsus un ierēc par mums no augšas. Esmu par to lasījis mītos - viņi lielākoties skatās uz mums kā uz kino un paspēlējas ar mums. Tas varbūt nemaz nav slikti – iedomājoties par to, es arī aizeju uz veikalu, nopērku čipšu paciņu un pepsi, un mēģinu ierēkt atpakaļ, kā nu es protu.»

«Konferencē pienāk polis un saka – noklausījos tavu referātu, vai tu varētu atbraukt uz mūsu universitāti? Sapratu, ka viņi arī Polijā grib palauzt stereotipu, ka pasniedzējam obligāti jāstaigā uzvalkā un šlipsē - lai es atnāku un parādu studentiem, kā var uztvert pasauli. Ka tas nav visu laiku kā rāmī - un pat ja tas ir rāmis, arī rāmja robežas ir pabīdāmas un paplašināmas. Es to mēģinu darīt un gribu darīt. Kā nu tas sanāk – par to, lai spriež citi.»