Ieva Ansone: Dzīves gudrība, kādas nav jaunībai

12. aprīļa raidījuma «Saknes debesīs» videostāstā - Rīgas Lutera draudzes radošā darbnīca visām paaudzēm «Visdārgākā pērle» un tās vadītāja Ieva Ansone.

Viens no pamatīgākajiem pārdzīvojumiem cilvēka dzīvē ir tad, kad darba gaitas nomaina pensionāra statuss. Ritms un aktivitātes, kuras notikušas iepriekš, piepeši vairs nenotiek. Ir sācies cits laiks. Ko ar to darīt? Tas ir brīdis, kad seniori apgūst lietas, kuras iepriekš nav darījuši. Cits sāk gleznot, cits – nūjot. Lutera draudzes radošajā darbnīcā top filigrāni rokdarbi, un tur tiekas ne tikai seniori, bet pat četras paaudzes.

Ieva Ansone: «Mēs redzam, ka mums piepulcējas ne tikai seniori, bet ir arī jaunās māmiņas. Visi tie, kuri var tikt dienas vidū. Mums te citreiz kopā ir pat četras paaudzes. Vizuāli vari palikt vecāks, bet tu jau esi tik vecs, cik garā. Te katrs, zināmā mērā kļūst kā bērns. Viņš pēta savu darbu, priecājas par to. Prasa otram padomu. Šīs vecās kundzes ar savu pieredzi ir kā skolotājas. Tu vari sēdēt mājās un raudāt, cik esi vecs, un cik maza pensija, bet vari arī nākt te, priecāties un pateikties, ka tev ir vieta, kur nākt kopā.»

«Mums ir populārāk strādāt ar jauniem cilvēkiem, jo viņos ir enerģija, iespēja augt. Bet tas, kāds potenciāls ir arī vecajos! Viņi paši to reizēm neaptver un brīnās, kas viņiem sanācis, ko viņi var. Ja tev ilgi saka, ka neko nevari un neesi nekam vajadzīgs, tad tu arī tam notici. Bet tu vari arī noticēt otrai pusei, ka tu vari. Tā viņu dzīves gudrība ir tas, kas nav jaunībai. Vajag izmantot to viņu potenciālu, priekš viņiem pašiem. Tajā ir spēks!»