Daudz laimes, jubilār! Mūziķis Andris Ābelīte

“Daudz laimes, jubilār!” viesim, vienmēr tik jauneklīgajam mūziķim Andrim Ābelītim 11. maijā aprit apaļi 50! Par viņu bez šaubīšanās var teikt – cilvēks orķestris, kurš dzied, spēlē, komponē un ir sevi pierādījis gan dažādos mūzikas žanros, gan muzikālo projektu sastāvos. 

Tomēr visvairāk viņa vārds saistās ar trompetista tēlu, jo par savu liktenīgo mūzikas instrumentu Andris trompeti izvēlējies jau puikas gados, mācoties Rīgas 6. vidusskolā. Paticis arī sports, tēvs bijis vieglatlētikas treneris un lolojis sapņus par dēla šķēpmetēja karjeru, tomēr divpadsmit gados aizsāktā trompetes spēle izrādījusies ar spēcīgāku vilkmi. Mūzikas ceļa izvēli atbalstījusi arī mamma, tolaik populārās LTV programmas “Cilvēks zvēru pasaulē” veidotāja Renāte Ābelīte. 1992. gadā Andris pabeidzis Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu, bet 1996. gadā ieguvis bakalaura grādu J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, dažus gadus vēlāk beidzis maģistrantūru. Tepat mācījies arī vokālo mākslu, savu muzikālo meistarību pilnveidojis arī meistarklasēs ārzemēs. Līdzdarbojies Liepājas simfoniskajā orķestrī, bet no 1996. gada strādā LNSO; no 1998. gada ir trompešu grupas koncertmeistars.

Andris Ābelīte allaž pratis interesi par akadēmisko muzicēšanu apvienot ar radošu līdzdalību nozīmīgos džeza un populārās mūzikas projektos. Vairākkārt ar paša sacerētām dziesmām un arī vokālo izpildījumu piedalījies Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajās atlasēs, bet Eirovīzijas lielo skatuvi Helsinkos iekaroja sešu Latvijā pazīstamu tenoru apvienības “Bonaparti.lv” sastāvā, kas speciāli tika izveidota šim konkursam 2007. gadā.

Kopš 1995. gada Andra vārds bijis saistīts ar popgrupu “Labvēlīgais tips”, kurā viņš spēlē trompeti un dzied līdz 2007. gadam, tad grupu pamet un turpina darboties dažādos projektos un apvienībās. Vokālo un aktierisko talantu savulaik apliecinājis pat muzikāli teatrālos iestudējumos, piemēram, režisora Gata Šmita iestudētajā pasaulslavenajā mūziklā “Les Miserables”. Šobrīd mūziķis gatavo jubilejas programmu, ko klausītājiem nodos rudenī, bet maija sākumā viņš ar trompetes spēli bagātināja LNO mūziķu grupas jauno koncertprogrammu “Tāda ir dzīve…” ar leģendārā vācu komponista Kurta Veila mūziku kabarē stilā. 

Ar jubilāru, kā allaž, sarunāsies kultūras žurnālists Andrejs Volmārs.