Daudz laimes, jubilār! Žurnālists Jānis Geste

Šoreiz “Daudz laimes, jubilār!” viesis daudziem no mums šķiet gluži kā labs paziņa, jo ik vakaru viņu sastopam TV ekrānā, vadot ziņu raidījumu “Panorāma” un Nakts ziņas.

Dzimis 1983. gada 3. janvārī Užavā, pabeidzis Ventspils 1. ģimnāziju, iestājies LU Juridiskajā fakultātē, taču par juristu Jānis tā arī nekļuva – 2002. gadā kā brīvprātīgais pieteicies strādāt apjomīgajā “Eirovīzijas” projektā, tur pamanīts un uzaicināts iemēģināt roku reportiera amatā LTV Ziņu dienestā. Sākumā Jānis veidojis sižetus, vēlāk pieņēmis izaicinājumu vadīt arī pirmās tiešraides. 

Īsta pieredzes skola žurnālistikā bijusi finanšu krīze, bet slavens Geste kļuvis, kad Vecrīgas grautiņu laikā 2009. gada 13. janvārī dzīvajā ēterā rikošetā viņam trāpījis lidojošs ķieģelis. Vairākus gadus Jānis gatavojis un vadījis analītisko raidījumu “De Facto”, bet kopš 2013. gada janvāra ir “Panorāmas” ekrāna seja – cilvēks, kurš profesionāli, bet vienlaikus līdzdalīgi izstāsta kolēģu sagatavoto ziņu stāstus.

Jānis atzīst, ka tiešraides adrenalīns ir tas, kas viņam patīk un saista savā darbā, kurā aizritējuši jau apaļi 20 gadi. Viņš sauc sevi par LTV patriotu un uzskata, ka žurnālistam un ziņu vadītājam ir nemitīgi jāpapildina savs vārdu krājums, lai tas būtu adekvāts negaidītās un neprognozējamās situācijās.

2012. gadā Jānis Geste saņēmis Latvijas Žurnālistu savienības balvu. Vadījis Dziesmu svētku tiešraides, kā arī sirsnīgās un emocionālās tiešraides no Likteņdārza kopā ar kolēģi Aiju Kincu un “Palīdzēsim talantam!” kopā ar kolēģi Sandru Zviedri. Daudzkārt vadījis Saeimas un pašvaldību vēlēšanu debates.

Par 20 gados Zaķusalā piedzīvoto, skatoties video arhīva materiālus, Jāni izvaicās Andrejs Volmārs.