Adreses. Jaunās reģionālās augstskolas

Šajā arhitektūras un dzīvesvides raidījumā «Adreses» — par jaunajām Latvijas reģionālajām augstskolām, kas, pateicoties dāsnajam Eiropas finansējumam, pēdējos gados audzē muskuļus ne tikai saturiski, bet arī arhitektoniski. Kā jaunuzceltās vai pārbūvētās skolu ēkas atbilst mācību vajadzībām un laikmeta estētiskajām prasībām?

Arī šoreiz «Adreses» apskatīs un salīdzinās divus piemērus — Rēzeknes augstskolu un Ventspils augstskolu. Tās abas ir jaunas, radušās 1990. gados, un abās pēdējo gadu laikā notikusi vērienīga paplašināšanās. Rēzeknē līdzās vecajai Skolotāju institūta ēkai nupat uzbūvēts pavisam jauns Inženieru fakultātes korpuss. Savukārt Ventspilī vairāku gadu garumā vecais padomju slimnīcas un poliklīnikas komplekss pilnībā pārbūvēts augstskolas arvien pieaugošajām vajadzībām. Kā jaunās skolas iet pie sirds studentiem un mācībspēkiem? Un kā tās papildina un uzlabo abu pilsētu publisko telpu? «Adrešu» formula ir nemainīga — pozitīvs būs tikai viens no stāstiem.

Šoreiz abi ceļabiedri būs studijas vairākās ārzemju augstskolās pieredzējuši jauni Latvijas profesionāļi. Rēzeknē — tiesību zinātņu doktorants Toms Krūmiņš (studējis vairākās Nīderlandes augstskolās), savukārt Ventspilī — režisors, reklāmu autors Pauls Ķesteris (studējis Tallinā, stažējies Berlīnē, Ņujorkā un Losandželosā).

Atrodi raidījumā aplūkotās adreses kartē un pievieno tai arī savus atklājumus: adreses.lsm.lv