Adreses. Vecrīga: divreiz vienā upē?

Šajā ceturtdienā LTV1 ēterā izies arhitektūras un dzīvesvides raidījuma «Adreses» 2015. gada rudens sezonas noslēdzošā sērija. Tajā — vēl nebijis skatījums uz daudz apspriesto tēmu par jaunlaiku būvniecību Vecrīgas vēsturiskajā vidē. Otrreiz vienā upē neiekāpsi — tas skaidrs. Bet vai tikpat skaidrs tas ir arhitektūrā? Vai gadsimtu vēlāk var (un vajag) otrreiz iekāpt tai pašā ielā vai laukumā?

Cieši blakus visnozīmīgākajai Vecrīgas dominantei, Svētā Pētera baznīcai, ar gandrīz 20 gadu distanci tapušas divas sarkanu ķieģeļu jaunbūves — Melngalvju nams Rātslaukumā un dzīvokļu ēka Skārņu ielā pie Pēterbaznīcas laukuma. Viena — mūsdienu interpretācija par senā nama oriģinālo izskatu ar mērķi tam maksimāli līdzināties. Otra — nepārprotami laikmetīga celtne, kam ar kādreizējo šī gruntsgabala apbūvi vizuāli nav nekā kopīga. Šīs abas ēkas uzskatāmi ilustrē divas diametrāli pretējas pieejas jaunās un vecās arhitektūras attiecībās. Viena cenšas iekļauties vecajā apbūvē, atdarinot vecās formas. Otra liek pretī jaunas, tomēr apgalvo, ka arī tās iekļaujas un respektē vēsturisko apkārtni. «Adreses» meklēs atbildi, kura pieeja šodien ļauj panākt harmoniskāku un cilvēkiem vairāk baudāmu pilsētvidi.

Sezonas noslēdzošajā «Adrešu» sērijā Melngalvju namu un visa Rātslaukuma apbūvi vērtēs sociālantropologs Jurģis Šķilters. Viens no viņa pētniecības virzieniem ir — kā cilvēki uztver un lieto telpu. Savukārt uz Skārņu ielu dosies rīdziniece Anete Blūma, kuras tēvs, gleznotājs Andris Začests, bijis autors teju visām Melngalvju nama vēsturisko gleznu kopijām.

Atrodi raidījumā aplūkotās adreses kartē un pievieno tai arī savus atklājumus: adreses.lsm.lv