Kapicku ģimene: Mīlestība ir rīcība

1. novembra — Bāreņu svētdienas — raidījuma "Saknes debesīs" videostāstā: skolotājas Elijas un mikroķirurga Mārtiņa Kapicku ģimene, kurā aug gan savi, gan adoptēti bērni.

Mīlestība vienam pret otru un pret bērniem. Darbs, ko darīt no sirds un ticība Dievam. Šie ir pamata balsti, kas vieno Elijas un Mārtiņa Kapicku ģimeni. Elija ir skolotāja un Mārtiņš — mikroķirurgs. Savā ģimenē viņi audzina gan savus, gan adoptētos bērnus. Savā pieredzē izgājuši cauri dažādiem, reizēm pat ļoti grūtiem pārbaudījumiem.

Mārtiņš Kapickis par savas ģimenes adopcijas pieredzi: «Mēs no tā neesam kļuvuši fiziski veselāki. Ir bijis daudz pārdzīvojumu. Kā ārsts ļoti labi zinu — jebkura trauma atstāj sekas uz visiem laikiem, vai tā būtu psiholoģiska vai fiziska. Vai tas mūs kā ģimeni padarījis stiprākus? Viennozīmīgi, bez ierunām! Tas mūs padarīja stiprākus. Vai es to pats izvēlētos — nē, nekad!»

Elija Kapicka: «Mums kā sāpīgs, bet vērtīgs ieguvums ir daudzu ilūziju izgaišana, ko es vērtēju kā vienu no lielākajām atziņām. Tajā brīdī, kad mēs izdomājam skaistus sapņus savai un citu dzīvei, īstā māksla un jēga ir dzīvot to dzīvi, kāda tā mums ir — nevis kādu gaišu un priecīgu esam to izdomājuši, ar varu mēģinot tajā noturēt citus cilvēkus un paši sevi».

Mārtiņš Kapickis: «Sākotnējā mīlestība ir ļoti uz sevi vērsta. Tas ir bibliskais eross un filija - ir trīs grieķu vārdi mīlestībai. Tikai tad dzīves laikā lēnā garā nāk agape... Īstā mīlestība ir brīdī, kad tu dari to, kas ir jādara, nevis to, ko gribās. Patiesībā, lai mīlētu, ir sevi jālauž. Tā īsumā ir galvenā lieta — kad tu saproti, ka mīlestība ir rīcība.»