Kas jāmaina Latvijas sportā? - Vardarbība Murjāņu sporta ģimnāzijā nonāk policijas redzeslokā

Murjāņu sporta ģimnāzija ir Latvijā vienīgā valsts uzturētā sporta internātskola. Audzēkņi tajā tiek uzņemti, sākot ar 8. klasi. Šā mācību gada sākums smagi izvērties kādam 14 gadīgam audzēknim, pret kuru jau pirmajās mācību gada dienās vardarbīgi izturējās četri vecāko klašu skolēni. 

Citāts - Ilze Jurēvica, Valsts policijas pārstāve

"Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Ziemeļu iecirknī šī gada septembrī sākti kopumā četri administratīvā pārkāpuma procesi par to, ka laika posmā no 3. – 5. septembrim kādam 2009. gadā dzimušam audzēknim nodarīta emocionālā un fiziskā vardarbība no citu audzēkņu puses."

Visi četri pāridarītāji ir kamaniņu braucēji, no kuriem trīs dzimuši 2005. gadā, bet viens – 2007. gadā. Latvijas Televīzijai neoficiāli zināms, ka mācību gadu sākumā īstenotā sistemātiskā vardarbība pret vienu skolas jaunpienācēju ir bijušas sava veida iesvētības. Murjāņu sporta ģimnāzijā tā nav jauna situācija, un to apstiprina arī skolas direktors. 

Intervija - Sergejs Čevers, MSĢ direktors

"Ir beidzot sākuši runāt. Jaunieši, vecāki sākuši runāt par šīm lietām. Tas ir signāls tam, ka lietām, kas gadiem ilgi ir norisinājušās, mēs un visa administrācija vairs negribētu pieļaut. Otrkārt, es negribētu to paslaucīt zem paklāja un pateikt, ka viss ir baigi labi."

Čevers direktora amatā ir divus gadus. Viņš apgalvo, ka vardarbībai viņa vadītajā iestādē tagad esot pieteikts karš. Viens no četriem pāridarītājiem dokumentus no skolas jau izņēmis, pārējie trīs – brīdināti. Vaicāts, kā izpaužas brīdinājums, Čevers skaidro, ka atkārtota pārkāpuma gadījumā sportisti no skolas tiks izslēgti, turklāt viņiem nozīmēts papildus darbs ar skolas psihologu un klases audzinātāju. Savus pagaidu mērus ir pieņēmusi arī Kamaniņu sporta federācija. 

Intervija - Kristaps Mauriņš, LKSF ģenerālsekretārs

"Šobrīd, kamēr notiek apstākļu noskaidrošana, iesaistītās personas ir atstādinātas no dalības izlasēs: junioru, jauniešu. Līdz ar to viņi nepiedalās speciālajos treniņos, jo inventārs viss ir federācijas iegādāts, savulaik izgatavots. Tās šobrīd ir sankcijas, kas vērstas no federācijas puses pret iesaistītajām personām."

Vardarbība Murjāņu sporta ģimnāzijā ir sena problēma. Vairāki Latvijas Televīzijas aptaujātie skolas absolventi intervijām kameras priekšā nepiekrīt, jo ieņem redzamas lomas Latvijas sporta sistēmā, taču visi kā viens apstiprina, ka vardarbība audzēkņu vidū, it sevišķi pret jaunāko klašu skolēniem, bijusi izplatīta visos laikos. No vardarbīgiem pazemojumiem vieglāk izvairīties esot tad, ja vecāko klašu skolēnu vidū esot, cietuma terminoloģijā runājot, aizmugure – vai nu vecāks brālis, vai vienkārši lojāli treniņu biedri. Skolas direktors Sergejs Čevers pats ir tās absolvents. Problēmas apmērus viņš apzinās, bet izpausmes kādreiz esot bijušas pat nežēlīgākas. 

Intervija - Sergejs Čevers, MSĢ direktors

"Es esmu runājis ar jauniešiem, un jaunieši ir teikuši, ka gadus piecus, septiņus vai desmit atpakaļ šī sistēma – jā, tā ir bijusi, un tā ir bijusi daudz nežēlīgāka."

Intervija - Kristaps Mauriņš, LKSF ģenerālsekretārs

"Katrā ziņā, tajā laikā, kad es mācījos, mūsu nodaļā noteikti nebija iesvētības vai kas tāds, kas man atstātu psiholoģisku vai fizisku iespaidu uz visu atlikušo dzīvi. Jā, kaut kādi joki, humors, bet tas jau lielākoties valda jebkurā kolektīvā."

Kamaniņu sporta federācija radikālus soļus spert neplāno. Policijas redzeslokā esošie sportisti aktīvajā apritē, visticamāk, atgriezīsies. 

Intervija - Kristaps Mauriņš, LKSF ģenerālsekretārs

"Mūsu skatījumā ir jāstrādā. Ne tikai ar cietušo pusi, bet arī ar otru pusi. Jāskaidro, cik tas ir slikti, kādas sekas tas atstāj ne tikai uz cietušo pusi, bet arī pašiem vaininiekiem nākotnē."

Nespēju gadiem ilgi radīt drošu vidi skolas audzēkņiem tās bijušie absolventi raksturo kā neizbēgamu sporta internāta blakus parādību. Daļa bijušo Murjāņu absolventu aizkadra sarunās norāda uz nepieciešamību skolu tās pašreizējā formātā likvidēt, jo tā neatbilst mūsdienu tendencēm un prasībām. Arī direktors Čevers apzinās, ka nopietna reforma būs neizbēgama, taču likvidācija būtu pārsteidzīgs solis. 

Intervija - Sergejs Čevers, MSĢ direktors

"Reāli ir tas, ka šādā modelī Murjāņiem nav nākotnes absolūti. Es uzskatu, un to es arī teicu, kad piedalījos konkursā uz direktora amatu, ka Murjāņi varētu palikt kā atsevišķu Latvijas izlases komandu sagatavošanas centrs."

Čevera vīzija paredz, ka nākotnē Murjāņos varētu tikt uzņemti tikai vidusskolas vecuma jaunieši un tikai tādi, kuri ir nacionālo izlašu kandidāti. Murjāņos mācības ir pakārtotas sportam, bet lielākā daļa audzēkņu par sportistiem nekļūst. Lai procesu padarītu sabiedrībai efektīvāku, Čevers norāda uz nepieciešamību sadarboties ar kādu no augstskolām, veicinot profesijas apguvi jau Murjāņos, uz kuras pamata varētu turpināt mācības augstskolā, jau sākot no 2. kursa.