Kas jāmaina Latvijas sportā? - Hokeja un basketbola eiforijas iespaidā bērni metas trenēties cītīgāk

2023. gads ieies Latvijas sporta vēsturē kā zelta gads. Gan hokeja, gan basketbola izlašu panākumi raisījuši sabiedrībā sen nepieredzētu ažiotāžu un eiforiju. Uz hokejistu sasniegto valsts reaģēja ne tikai ar brīvdienu, bet arī naudas piešķiršanu. 220 000 eiro tika novirzīti prēmijām sportistiem, treneriem un apkalpojošajam personālam. Savukārt 356 tūkstoši eiro (grafikai – 356 716 eur) sporta veida attīstībai. Arī basketbols, visticamāk, nepaliks bešā.

Intervija - Vladimirs Šteinbergs, IZM Sporta departamenta direktors

"Par finansiālā atbalsta apjomu Latvijas basketbola izlasei būtu pāragri spriest, jāsagaida kā noslēgsies Pasaules kausa turnīrs. Protams, mēs domājam par atbalsta mehānismiem."

Kopš hokeja bronzas pagājuši jau vairāki mēneši. Rudenī nokomplektētas pirmās treniņu grupas kopš bronzas medaļu izcīnīšanas.

Intervija - Toms Bluks, HS "Kurbads" direktors

"Es teikšu godīgi – nav nekas savādāks kā citus gadus. Ir man interesanti zvani bijuši, ka 17 gadīgs grib sākt trenēties tajā iedvesmā, bet tas laikam ir par vēlu. Bet ar mazajiem plus-mīnus tā statistika ir līdzīga."

Toms Bluks uzskata, ka audzēkņu skaita pieaugums vairāk ir saistāms ar to, ka pandēmijas laikā bija vērā ņemams atbirums. Tagad situācija izlīdzinājusies. 

Intervija - Aigars Kalvītis, LHF prezidents

"Šobrīd to, protams, nevar tik precīzi skaitļos izmērīt, bet vakar bija valdes sēde. Konstatējām, ka šī gada bērnu čempionātā būs par 600 spēlēm vairāk. Tas pieaugums ir par 30% vairāk spēļu, kas mums būs jāpalīdz nofinansēt. Tas tik pierāda, ka hokejs ir pašā augšā."

Latvijas Televīzija aptaujāja vairāk nekā 20 bērnu hokeja un basketbola trenerus, sporta skolu vadītājus, aptverot visu Latvijas ģeogrāfiju. Hokeja treneri gan Rīgā, gan reģionos lielākoties akcentē vilkmi, ko radījis veiksmīgais pasaules čempionāts hokejā. Tā, piemēram, Daugavpilī tiks veidotas jaunas interešu izglītības grupiņas, lai apmierinātu lielo pieprasījumu četrgadīgo un piecgadīgo bērnu vidū. Savukārt Liepājā iepriekš hokejā trenējās aptuveni 170 bērnu, tagad to skaits jau iestiepies nākamajā simtā. Tikmēr hokeja skolas "Prizma" vadītājs Ēriks Miļuns gan piebilst, ka pirmajās atjaunotā Rīgas "Dinamo" sezonās bērnu pieplūdums tomēr bijis lielāks.

Starp uzrunātajiem basketbola treneriem versijas atšķiras. Liela daļa audzēkņu pieplūdumu neizjūt, taču piebilst, ka masveidība jau iepriekš bijusi labā līmenī. Citi treneri tomēr pieredzējuši straujākas pārmaiņas. Spilgts piemērs ir brāļu Kurucu pilsēta Cēsis. Kā pastāstīja treneris Mārtiņš Mīlbergs, uz treniņu trešdien bijuši deviņi jauni audzēkņi. Karsts telefons esot arī DSN trenerim Mārtiņam Fominam, kurš trenējis trešdaļu pašreizējās pieaugušo izlases spēlētāju.

Hokeja treneris Oļegs Sorokins uzskata, ka pēctecības nodrošināšanai ļoti svarīgi būs finansiālā atbalsta mehānismi. Šā gada panākumi ir kādreiz piekoptās ziedojumu politikas augļi. Pirms pieciem gadiem kārtība tika ievērojami mainīta, adekvāts kompensējošais mehānisms joprojām nav izdomāts, kā rezultātā sportam naudas ir ievērojami mazāk. 

Intervija - Oļegs Sorokins, Hokeja treneris

"Es pēdējā laikā dzirdēju tādu domu: redz, kā – tagad naudu nedod, bet panākumi ir. Jāsaprot, ka tie panākumi nāk no tā laika, kad naudu deva vairāk. No turienes jau tie čaļi ir izauguši, tie vecāki tajā laikā maksāja mazāk. Tātad vairāk bērnu tika piesaistīti hokejam, basketbolam vai jebkuram citam sporta veidam."

Intervija - Aigars Kalvītis, LHF prezidents

"Es zinu, ka šobrīd Dānija, kura rīkos čempionātu pēc diviem gadiem, šogad jau ir dabūjusi desmit reizes vairāk naudas no savas valsts un pašvaldības nekā dabūja Latvijas Hokeja federācija. Pavasarī mēs tikām atstāti: "Nu pierādiet, ka jūs paši varat!" Mēs pierādījām, ka paši varam, bet jāsaprot, ka šis atbalsts ir vajadzīgs, lai šo sporta veidu varētu uzturēt līmenī, lai varētu to attīstīt."

Intervija - Vladimirs Šteinbergs, IZM Sporta departamenta direktors

"Esam uzsākuši sarunas ar LBS par ekselences centra vai centru būtību un iespējām to realizēt nākotnē. Ar hokeja federāciju pagaidām tādas diskusijas nav uzsāktas, bet kopumā ir atbalstāma augstas klases centru izveides vai specializēta atbalsta mehānisma radīšanas perspektīva."

Basketbola savienība cer uz valsts atbalstu "Ekselences centra" jeb Rīgā bāzēta internāta izveidē. Pēc LBS aptuveniem aprēķiniem, projekta realizācijai ik gadu būtu nepieciešami vismaz 700 tūkstoši eiro. Iepriekš ministrija pozitīvi vērtējusi arī ieceri paralēli veidot reģionālos centrus.