Kas jāmaina Latvijas sportā? - Par vakanto LOK prezidenta krēslu sagaidāma sīva spēkošanās

Šonedēļ noslēdzās pieteikšanās kandidēšanai 11. jūlija Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta vēlēšanās. Federācijas uz šo augsto amatu izvirzījušas trīs kandidātus. Juris Valdovskis, Andris Auziņš un Raimonds Rudzāts skaidro, ko plāno ieviest LOK darbībā katrs no kandidātiem.

11. jūlijā tiks vēlēts jaunais Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents. Šī būs pirmā reize, kad tas tiks darīts ārkārtas vēlēšanās, jo iepriekšējais prezidents Žoržs Tikmers no amata atkāpās maijā. Viena no kandidātēm uz vakanto krēslu ir Airēšanas federācijas prezidente Gunta Vlasenko. Bijusī airētāja amatam sevi izvirzījusi pati, jo uzskata: parādot, ka viņa tic pati sev, viņai noticēs arī citi. Žoržs Tikmers, viņasprāt, strādājis labi un no amata atkāpies pārsteidzīgi. Tikmera opozicionāru aicinājumam parakstīt neuzticības izteikšanas vēstuli viņa neatsaucās.

Intervija - Gunta Vlasenko, LOK prezidentes amata kandidāte

"Nekad dzīvē es aiz muguras ne par vienu neparakstīšos. Ne par, ne pret. Es esmu cilvēks, kurš vienmēr runā tiešu runu. Ja man kaut kas nepatiktu Žorža darbībā, tad es noteiktu pateiktu viņam vai pajautātu, kāpēc viņš tā rīkojas. Jā, mums bija izteikti piedāvājumi arī par kaut kādu samaksu parakstīties pret. Man liekas, smieklīgi. Nu nē. Un tad es sapratu, ka gribu pati."

Vlasenko pirmais darbs pēc vēlēšanām, neatkarīgi no to iznākuma, būs apēst torti. Tā jau esot pasūtīta. Kā prioritāro darbu sportā viņa min masveidības veicināšanu bērnu un tautas sportā.

Intervija - Gunta Vlasenko, LOK prezidentes amata kandidāte

"Es esmu par to, ka ir jāsāk sportot. Būsim pilnīgi godīgi – pat no 1000 sportistiem nebūs viens pasaules čempions. Katrs neaizbrauks uz olimpiādi un nevajag to darīt. Ja iesaistīsim bērnus, cilvēkus sportā, tas jau būs labi – mēs būsim daudz veselāki un tievāki. Varēsim ēst torti."

Uz prezidenta amatu pretendē arī bijušais Modernās pieccīņas federācijas prezidents Andris Feldmanis un Volejbola federācijas prezidents Jānis Buks. 

Jānis Buks ir "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs, savulaik vadījis "Nordea" banku. Kā galvenos veicamos darbus viņš min visu sporta organizāciju konsolidēšanu jeb saplūšanu zem Latvijas Olimpiskās komitejas karoga, kā arī visu LOK izdevumu pozīciju auditēšanu, izveidojot efektīvāku pārvaldības modeli.

Intervija - Jānis Buks, LOK prezidenta amata kandidāts

"Mēs esam ļoti sadrumstaloti. Mēs esam tādi mazi, kašķīgi. Katrs no mums ir ielīdis savā alā, ļoti sadrumstaloti un nabagi. Manuprāt, ejot tikai šo vienotās sporta organizācijas ceļu varam kļūt ļoti nozīmīgs spēlētājs."

Intervija - Andris Feldmanis, LOK prezidenta amata kandidāts

"Ja būtu skaidri pateikts, kāds būs rezultāts no apvienošanās, tad būtu vieglāk pieņemt lēmumu. Šoreiz ir apmēram tā: apvienojamies un pēc tam mēs varbūt jums kaut ko palīdzēsim. Bet tā sportā nevar būt."

9. jūnijā portāls "Delfi" publicēja Investoru un mazākuma akcionāru biedrības vēstuli, kurā Bukam tika pārmesta līdzdalība 3 miljonu eiro vērtu aktīvu izkrāpšanā no "Olainfarm". Biedrības valdes locekļi ir bijušais "Olainfarm" Revīzijas komitejas priekšsēdētājs Agris Auce un bijušais uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciālists Mārcis Judzis. Vēstulē minēts, ka darījumos bijusi iesaistīta arī Buka vadītā Volejbola federācija un par to policijā uzsākta resoriskā pārbaude.

Intervija - Jānis Buks, Volejbola federācijas prezidents

"Es varu komentēt tikai to, ka no visiem faktiem, kas ir minēti kā fakti, patiesībai atbilst tikai viens – ka es esmu bijis "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs."

Andris Feldmanis ilgus gadus bijis LOK nomenklatūras sastāvā, ieņemot dažādas labi atalgotas pozīcijas olimpiskajā saimē. Pašlaik viņš ir Rīgas Olimpiskā centra valdes loceklis, vienlaikus būdams arī LOK Revīzijas komisijas loceklis. Interešu konfliktu viņš nesaskata, jo revīziju veic tikai Olimpiskajā komitejā, bet Olimpiskais centrs ir privāts uzņēmums.

Feldmanim pieder arī uzņēmums "Rivita Baltica", kas ar ļoti labām sekmēm darbojas sporta preču mazumtirdzniecībā. Uzņēmums gan nav sevišķi dāsni atbalstījis sportu. 2021. gadā ziedoti nedaudz vairāk kā seši tūkstoši eiro biedrībai "Peldēt droši" (6268 EUR), bet 2022. gadā – 5000 eiro Modernās pieccīņas federācijai. Feldmanis skaidro, ka peļņa tiek investēta uzņēmējdarbības paplašināšanā, tāpēc nav sanācis sportam ziedot vairāk.

SIA "RIVITA BALTICA" PEĻŅA PĒC NODOKĻIEM:

  • 2022. - 295 019
  • 2021. - 560 660
  • 2020. - 270 146

Kā galveno veicamo darbu LOK prezidenta amatā viņš min finansējuma piesaisti.

Intervija - Andris Feldmanis, LOK prezidenta amata kandidāts

"Vajadzētu sakārtot, lai finansējums katru gadu būtu ar augošu līkni un ka tas būtu stabils. Sportā, tāpat kā pārējās nozarēs, stabilitāti rada finansiālais pamats."

Neatkarīgi no jūlijā gaidāmo vēlēšanu iznākuma, jaunas LOK prezidenta vēlēšanas gaidāmas 2024. gadā, kad būtu beidzies Tikmera prezidentūras pirmais termiņš. Kuluāros kā kandidāti nākamā gada vēlēšanām izskanējuši LSPA asociētā profesore Signe Luika, Motosporta federācijas prezidents Mārtiņš Lazdovskis, Tenisa federācijas prezidents Ernests Gulbis, Hokeja federācijas valdes loceklis Viesturs Koziols un bijušais Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps. Latvijas Televīzijai stingru nē kandidēšanai pauda vienīgi Edgars Šneps, pārējie iespēju kandidēt pilnībā neizslēdz, taču arī nepauž lielu apņēmību to darīt.