Kas jāmaina Latvijas sportā? - Talantīgais pilots Štolcermanis F-1 sapņa sasniegšanai varētu pārstāvēt citu valsti

Mēs turpinām ar rubriku Kas jāmaina Latvijas sportā? Talantīgais autosportists Tomass Štolcermanis pērn bija viens no tikai četriem pilotiem F-1 visu laiku titulētākās komandas Ferrari jauno talantu nometnē. Viņa panākumi ir nestandarta situācija Latvijas sportā, tāpēc tālāko soļu speršanai trūkst atbalsta mehānismu, kā rezultātā ģimene neizslēdz sportista pilsonības maiņu. Situāciju pētīja Andris Auziņš, Juris Valdovskis un Raimonds Rudzāts.

2021. gada decembrī Bahreinā tobrīd 14 gadus vecais Tomass Štolcermanis kļuva par pasaules čempionu kartingā junioru klasē. 2022. gada jūlijā viņam tika dota iespēja piedalīties F-1 titulētākās komandas "Ferrari" jauno talantu nometnē Maranello trasē Itālijā.

Intervija - Jānis Naglis, Automobiļu federācijas viceprezidents

"Tas ir apbrīnojams talants! Un, protams, ģimenes ārkārtīgā mīlestība uz autosportu. Bez ģimenes tādus panākumus nav iespējams gūt."

Intervija - Nellija Štolcermane, T. Štolcermaņa mamma

"Vīrs ir ielicis divus gadus savas dzīves. 2022. un 2021. gadā viņš vispār nav bijis Latvijā. Un viņš viņu ir sagatavojis pieaugušā patstāvīgajai dzīvei. Viņam ir spāņu mehāniķis."

Tomasa Štolcermaņa tēvs Mareks ir bijušais autosportists. Tāpat kā onkulis Haralds Šlēgelmilhs, kurš no latviešiem bijis vistuvāk nonākšanai F-1 apritē. Ikdienā 16 gadus vecais Tomass Štolcermanis dzīvo Itālijā. Viņš startē Eiropas augstākās raudzes kartinga sacensībās. Pirmais solis formulu klasē būtu sperams F-4 sacensību seriālā.

Intervija - Nellija Štolcermane, T. Štolcermaņa mamma

"F-4 sezonai vajag, kā minimums, pusmiljonu eiro. Šobrīd, pie mūsu draugu atbalsta loka, vīra darba 24/7 un visiem viņa projektiem, maniem projektiem, - tas ir nereāli." 

Štolcermanis ir Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā. Kā neolimpiskā sporta veida pārstāvim viņam gan netiek sniegts finansiāls atbalsts, taču viņam pieejams medicīniskais nodrošinājums. Automobiļu federācija sola gandrīz trešdaļu no valsts finansējuma novirzīt jaunajiem talantiem, kā tas ticis darīts jau iepriekš.

Intervija - Jānis Naglis, Automobiļu federācijas viceprezidents

"Mums ir jāuztaisa programma. Tas ir pats pirmais. Es negribu šodien skaļi nosaukt šo skaitli, jo tik un tā jāsakārto programma, jāiet uz Izglītības un zinātnes ministriju. Tad būs pirmais siets – skatīšana, vai to apstiprinās. Bet visādā ziņā 30% no šīs summas tiks sadalīta jaunajiem talantiem. Pašreiz Štolcermanis mums ir nr. 1, Grencis – nr. 2." 

Līdz šim Štolcermanis no federācijas saņēmis atbalstu ceļojumu izdevumu daļējai segšanai. Zīmīgi, ka Latvijas Automobiļu federācijas 19. aprīļa pilnsapulces protokolā lasāms, ka federācijai ir vairāk nekā pusmiljona eiro liels uzkrājums tās rezerves fondā. 2022. gada sākumā tas pārsniedzis pat 800 tūkstošus eiro. Lielas investīcijas vienā sportistā gan federācija neplāno novirzīt.

Jaunā autosportista atbalstam uzrunāta virkne Latvijas pelnošāko uzņēmumu, taču pagaidām bez lielām sekmēm. Štolcermaņu ģimene pieļauj domu, ka Tomass nākotnē varētu pārstāvēt arī citu valsti, ja tas būs nepieciešams karjeras virzībai. Viņa onkulis Haralds Šlēgelmilhs šādu iespēju savulaik neizmantoja.

Intervija - Nellija Štolcermane, T. Štolcermaņa mamma

"Ja tāda iespēja būs un tā pavērs Tomasam ļoti plašas iespējas, tad, mācoties no Tomasa krusttēva, mana brāļa, kļūdām – noteikti tas tiks izmantots. Tāpat viņš būs latvietis, kurš dzimis Latvijā. Ja tā iespēja būs tāpēc, ka viņš ir ar Vācijas pilsonību, piemēram, vai ar Itālijas pilsonību, tad tas netiks laists garām. Tas tiešām netiks laists garām." 

Ilggadējais F-1 komentētājs Jānis Janševics norāda, ka autosportā nozīme ir ne tikai talantam, bet arī pilotu spējai piesaistīt komandai sponsorus. Pilotiem no mazām valstīm sasniegt autosporta karalisko klasi ir ievērojami sarežģītāk.

Intervija - Jānis Janševics, Žurnālists, ilggadējs F-1 komentētājs

"Tur ir nozīme, vai nāc no 1,7 miljonu iedzīvotāju valsts, vai nāc no 1,4 miljardu iedzīvotāju valsts un visu, kas atrodas pa vidu."

Intervija - Nellija Štolcermane, T. Štolcermaņa mamma

"Eiropā, starptautiskajos uzņēmumos un komandās, interese ir. Tomass ir redzams, viņš ir redzeslokā. Konkrētas sarunas ar kādu par sezonu F-4 un atbalstu pusmiljona apmērā – nav. Ir sarunas par testiem, kuri mums izmaksās mazāku naudu nekā citiem cilvēkiem, citiem braucējiem." 

Jānis Janševics latviešu jaunā talanta Štolcermaņa izredzes sasniegt F-1 vērtē piesardzīgi, taču pilnībā neizslēdz. Gūtie panākumi kartingā raisot cerības, taču F-1 sasniegšanai būs nepieciešams ne tikai pamatīgs finansējums, bet arī izcilība katrā nākamajā autosporta klasē.

Intervija - Jānis Janševics, Žurnālists, ilggadējs F-1 komentētājs

"Ir pilnīgi skaidrs – lai cik daudz būtu sacensību, līdzīgi kā boksā, jebkur, kur brauc, ir jābūt priekšā. Ir jāuzvar tajās sacensībās."

No baltiešiem vistuvāk startam F-1 ir bijis Igaunijas pilots Jurī Vips. Pērn viņš bija ticis jau līdz F-1 čempionu "Red Bull" testa pilota statusam, taču rasistisku izteikumu dēļ sadarbība ar viņu tika izbeigta. Taču Vipa piemērs apliecina, ka arī baltiešiem nonākt F-1 apritē nav neiespējami.