Kas jāmaina Latvijas sportā? - Energoresursu cenas apdraud ledus haļļu darbību

Īsti vēl nepaspējušas atgūties no pandēmijas ierobežojumu sekām, ledus halles sastapušās ar jaunu izaicinājumu – energoresursu cenu straujo pieaugumu. Apmēri ir iespaidīgi. 

Intervija - Andis Pikāns, “Kurbads” ledus halles īpašnieks

Salīdzinoši ar 2020. gada aprīli, divus gadus atpakaļ. Mums halle darbojas uz gāzi un elektrību. Sadārdzinājums gāzei ir 14 reizes, sadārdzinājums elektrībai ir 4,5 reizes.” 

Ērika Miļuna vadītajā “Volvo” ledus hallē izmaksas par elektrību pieaugušas par aptuveni 40%. Viņš lēš, ka cenu pacelšana nepieciešamajā līmenī nebūtu samērojama ar klientu rocību. 

Intervija - Ēriks Miļuns, Ledus haļļu asociācijas vadītājs

Lai mēs būtu pa nullēm, tie būs kādi 350 [eiro stundā]. Ar 400 būsim mazos plusiņos. Bet parēķiniet – izdaliet 400 eiro uz kādiem 20 cilvēkiem. Tie būs 20 eiro par stundu. Cik bieži jūs to ņemsiet bērnam? Un, ja ir jātrenējas četras reizes nedēļā uz ledus, tad tie ir 80 eiro nedēļā un 320 eiro mēnesī. Tas ir tikai treniņu ledus – summā neietilpst spēles, transports, treneris, inventārs…” 

Intervija - Andis Pikāns, “Kurbads” ledus halles īpašnieks

Mums būtu jāceļ cena par stundu aptuveni 50% - 60%. Ko tas nozīmē? Ja ledus dienā maksā vidēji 200 eiro stundā, vakarā vidēji 300 eiro stundā, tad klāt būt jāliek, kā minimums, 100 eiro. Katrai stundai.” 

Saskaņā ar Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu tika noteikts elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu maksas samazinājums 50% apmērā par sistēmas pakalpojumiem laikposmā no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 30. aprīlim. Elektroenerģijas galalietotājiem piemēro obligātā iepirkuma un jaudas komponentes maksas samazinājumu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, pilnā apmērā. No 2022.gada 1.janvāra noteikts OIK samazinājums par 57%. Šie samazinājumi attiecas arī uz visu ledus haļļu apsaimniekotājiem, taču pašlaik nav skaidrības par šo atbalsta pasākumu piemērošanu ilgtermiņā. 

Andis Pikāns uzskata, ka turpinot līdz šim praktizētos atbalsta pasākumus, kā arī izsludinot valsts finansētus iepirkumus bērnu slidošanas apmācībai, halles varētu noturēties virs ūdens. 

Intervija - Andis Pikāns, “Kurbads” ledus halles īpašnieks

Kombinācijā ar pareizākiem energoresursiem – saules paneļiem, siltuma sūkņiem – es domāju, ar to būs pietiekami.” 

Latvijas Ledus haļļu asociācijas vadītājs Ēriks Miļuns norāda, ka jau pandēmija iecirta robu bērnu hokeja masveidībā. Ja strauji nāksies celt ledus cenas, sekas bērnu un jauniešu hokejam var būt neparedzamas. 

Intervija - Ēriks Miļuns, Ledus haļļu asociācijas vadītājs

Vecāki nevarēs samaksāt. Sāks mazāk nākt vai arī viņiem būs grūtāk – būs no kaut kā jāatsakās. Citi vienkārši atteiksies no šiem pakalpojumiem jeb iespēju nodarboties ar hokeju, daiļslidošanu – vienalga ko. Noteikti arī baseinos un tenisa kortos līdzīgi. No tā, ka viņi vairāk būs uz ielas un meklēs citas problēmas, ieguvējs nebūs neviens.” 

Pagaidām vienīgā, kura publiski paziņojusi par iespējamo darbības pārtraukšanu, ir Ozolnieku ledus halle. Tās problēmu pamatā gan ir domstarpības ar Valsts ieņēmumu dienestu. Tomēr lielākais ledus haļļu ienaidnieks šobrīd ir neziņa par to, kādas vēl svārstības var piemeklēt energoresursu tirgu. Un kā uz tām reaģēt, nepazaudējot ne klientus, ne pašas halles.