Daudz laimes, jubilār! Valodniece, literatūrzinātniece Janīna Kursīte-Pakule

Ir cilvēki, kuru klātbūtne raisa patīkamas omulības un saulainuma sajūtu, un Janīna Kursīte-Pakule ir no tiem. Literatūrzinātniece, valodniece, publiciste, rakstniece, politiķe, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes profesore – viņas zināšanas un erudīcija vienmēr iedvesmo. 

Šķiet, tas ir tāpēc, ka Kursītes-Pakules akadēmiskā izglītība sakņojas praktiskā, dzīves pārbaudītā pieredzē: “Folkloras ekspedīcijās es glābjos no akadēmiskās vides spiediena,” kādā no daudzajiem Latvijas Televīzijas arhīva ierakstiem smejas profesore.

Aicināta uz raidījuma “Daudz laimes, jubilār!” interviju, Janīna labprāt piekrīt, un notiek tieši tā: sarunas, stāsti un dalīšanās omulīgajā priekā negrib beigties.

Janīna Kursīte ir dzimusi Arendolē, Latgales pusē. Šķiet, tieši bērnības pieredze, ģimene un apkārtējo cilvēku stāsti, kā arī dabas klātbūtne vēlāk pamudinājusi pievērsties folklorai, valodai, literatūrai, lai caur to atklātu ko dziļāk par cilvēku dzīves nozīmīgumu un arī lai saglabātu gara vērtības. Janīnu Kursīti-Pakuli raksturo paplašināts un dziļš skatījums, un tas vienmēr ir cilvēcisks. Interesanti, ka profesorei piemīt arī sava daļa avantūrisma: uz karstām pēdām ļauties straujam lēmumam un mesties dzīves pētniecībā ar jauneklīgu degsmi – tas nebūtu nekas pārsteidzošs.

Bērnībā Janīna trenējusies rokasbumbā, bijusi pat Preiļu rajona čempione. Beigusi Līvānu 1. vidusskolu, studējusi gan Tartu universitātē – krievu valodu un literatūru, gan Latvijas Valsts Universitātē – dzimto valodu un literatūru. Studiju darbu turpinājusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Literatūras, folkloras un mākslas institūta aspirantūrā.

Strādājusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Valodas un literatūras institūtā, Latvijas Kultūras akadēmijā, kopš 1996. gada ir profesore Latvijas Universitātē, kur no 1999. līdz 2007. gadam bijusi Filoloģijas fakultātes dekāne, studentu mīlēta gan erudīcijas, gan arī cilvēcības dēļ. Profesore nekad sevi nevērtē augstāk par jauniešiem, lekciju un ikvienu sarunu uzskata par savstarpēju enerģijas apmaiņu, kas nereti notikusi, spēlējot galda tenisu. Kopā ar saviem studentiem un citiem pētniekiem devusies arī daudzās folkloras un etnogrāfijas ekspedīcijās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

J. Kursīte-Pakule ir arī vairāku grāmatu autore: dzejas formas pētījumi, mīti literatūrā un kultūrā, kā arī vairākas vārdnīcas, tai skaitā neakadēmiskas, kā tās nosaukusi pati veidotāja. 

2007. gadā Janīna Kursīte-Pakule saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni.