Daudz laimes, jubilār! Mūziķis Raitis Ašmanis

Džezs ir ne tikai mūzikas stils, šī vārda semantika ir arī: enerģija, "draivs", un tieši tāds ir raidījuma "Daudz laimes, jubilār!" šīs nedēļas viesis, Jelgavas bigbenda, pūtēju orķestra "Rīga" un citu muzikālu sastāvu vadītājs Raitis Ašmanis, kuram šogad – 60!

"Ritms man vienkārši sēž iekšā," saka Ašmanis, ar smaidu piebilstot, ka iepriekšējā dzīvē varbūt dzīvojis citos platuma grādos – Venecuēlā vai Kubā. "Džeza būtība ir brīvība un improvizācija, ārkārtīgu baudu sagādā spēlēt krāšņas harmonijas. Piemēram, Djūkam Elingtonam bija ļoti krāšņas – viņš bija ģēnijs."

Pašam Elingtonam (1899–1974), kas bija amerikāņu džeza zvaigzne, komponists, pianists un bigbenda līderis, pieder vārdi: "Cilvēk, ja tu jautā, kas ir džezs, tu nekad nesapratīsi, kas tas ir!"

Raitim Ašmanim šādi jautājumi nerodas, to raidījumā apliecina arī Raimonds Pauls: "Silti sveicu Ašmani dzimšanas dienā, un lai tik turpina tā, kā viņš to dara! Nekādas receptes – ne, kā veidot programmas, ne, kā jaunus izpildītājus meklēt, – es nedošu, viņš visu zina lieliski!" komentē Maestro, piebilstot, ka ne mazāk nozīmīgi ir prast arī uzturēt publikas un kolektīva garu, humoru, veidot vakara atmosfēru: "Tas ir īpašs talants, ne katrs to var!"

Paula teikto apliecina arī dziedātājs Daumants Kalniņš: "Kopā ar Jelgavas bigbendu esam nodziedājuši vairāk nekā 100 koncertus Frenka Sinatras zīmē (šis projekts, starp citu, ir Raita ideja) – cilvēkiem patīk un mums, mūziķiem, arī. Tie ir mazi svētki. Raitis allaž ir pozitīvs, enerģijas pārpilns tā, ka šķiet: viss būs kārtībā. Kad stāvu uz skatuves un aiz manis ir Jelgavas bigbends un viņu enerģiskais vadītājs, es jūtu, ka man ir droša aizmugure!"