Vērtēs konkursa "Mini Miss" atbilstību likumam

0.0

Atbildot uz LTV skatītāju jautājumiem, informējam, ka LTV7 ēterā nebūs iespējas tiešraidēs vērot vieglatlētikas sacensības. To nosaka LTV noslēgtais licences līgums ar kompāniju “SPORTFIVE INTERNATIONAL S. A.”, kurai pieder ekskluzīvas tiesības uz Olimpisko saturu.  LTV komanda, kura šajās dienās strādā “Rio 2016”, skatītājiem nodrošinās plašu informāciju par vieglatlētikas sacensību gaitu, rezultātiem un Latvijas sportistu sasniegumiem. LTV žurnālistu veidotajos sižetos stāstīsim par Rio valdošajām emocijām, kā arī tiksimies ar mūsu sportistiem un viņu treneriem. Viss aktuālais par “Rio 2016” atrodams arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv - www.lsm.lv/lv/rio-zinas/ un sociālajos tīklos.

Raidtiesību pārdevējs – kompānija “SPORTFIVE INTERNATIONAL S. A.” – nepiedāvāja iegādāties visas olimpiskās spēles vienotā paketē, bet tiesības sadalīja vairākās paketēs: atklāšanas un noslēguma ceremonijas translācijas tiesības, “pirmā sporta veida” izvēles iespēju tiesības, tiesības uz visiem sporta veidiem, izņemot “pirmo sporta veidu”, interneta tiesības, maksas kanālu tiesības utt.

Latvijas Televīzija iesniedza pieteikumus uz visām tiesību formām, taču tendera rezultātā ieguva tiesības uz visu olimpisko spēļu rādīšanu, bet ne uz “pirmā sporta veida” izvēles tiesībām (šīs tiesības dod iespēju izvēlēties vienu sporta veidu, kuru nedrīkst rādīt kompānija, kas nopirkusi visas pārējās tiesības). LTV piedāvātā summa par “pirmā sporta veida” izvēles iespējām bija atbilstoši augsta, taču nepietiekama, lai iegūtu šīs tiesības. Analoga situācija bija arī Soču olimpiskajās spēlēs, kad LTV nebija tiesību pārraidīt hokeja spēles.

Šāda licenču pārdošanas sistēma ir Starptautiskās Olimpiskās komitejas akceptēta un atbilstoša brīvā tirgus prasībām. Tā nodrošina raidtiesību pārdevējiem maksimālu peļņu, kas ne vienmēr atbilst televīzijas skatītāju interesēm.

Līdz ar to LTV nav tiesību pārraidīt vieglatlētikas translācijas. Tāpat mums nav tiesību uz interneta arhīvu, bet tikai uz sacensību tiešraidēm internetā.

Ar šādu situāciju pasaules sporta notikumu atspoguļošanā Latvijas Televīzijai nācies saskarties jau daudzu gadu garumā, ņemot vērā nepietiekamo finansējumu un faktu, ka Latvijas sabiedriskā televīzija ir viens no vissliktāk finansētajiem sabiedriskiem medijiem Eiropā.

Savu iespēju robežās LTV ir darījusi visu iespējamo, lai pildītu sabiedriskā medija uzdevumu un nodrošinātu maksimāli plašu informāciju par sporta notikumiem pasaulē, tai skaitā arī no visām sacensībām Rio Olimpisko spēļu ietvaros.