Sastrēgumstunda

Žurnāliste Ilze Nagla ar Saeimā pārstāvēto partiju līderiem diskutē par valdības krīzi un Ministru prezidenta lēmuma sekām.Studijā Valdis Dombrovskis (demisionējušais Ministru prezidents), Solvita Āboltiņa (Saeimas priekšsēdētāja, partijas "Vienotība" priekšsēdētāja), Raivis Dzintars (Saeimas deputāts, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs), Edmunds Demiters (Saeimas deputāts, Reformu partijas valdes priekšsēdētājs), Uldis Augulis (Saeimas deputāts, ZZS valdes priekšsēdētājs),  Valērijs Agešins (Saeimas deputāts ("Saskaņas centrs ")), Klāvs Olšteins (Saeimas deputāts). Kā arī Filips Rajevskis (politologs), Vita Jaunzeme (Lielās talkas organizatore un biedrības "Pēdas LV" vadītāja), Andis Sīlis (arhitekts).

Dombrovskis: spiediena no prezidenta nebija

Premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība"), kurš trešdien paziņojis par demisiju, uzsver, ka spiediena no Valsts prezidenta Andra Bērziņa par atkāpšanos nebija.

„Saruna bija cilvēciska, ļoti laba, nekāda spiediena no prezidenta nebija,« Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda» uzsvēra premjers, apliecinot, ka gala lēmumu par demisiju pieņēmis tieši šīs tikšanās laikā.

Uz jautājumu, vai pēc traģēdijas ir raudājis, Dombrovskis atbildēja: „Cilvēciski šīs dienas tiešām ir bijušas ļoti smagas, iespējams, es neesmu raudājis, bet šīs dienas bijušas smagas, domājot par to, kas valdībai šajās dienās ir jādara un par politiskās atbildības uzņemšanos."

„Šī ir smaga situācija Latvijai kopumā, un šajā situācijā ir svarīgi uzņemties politisko atbildību un ļaut izveidot valdību, kura ir spējīga risināt problēmas un kurai ir Saeimas vairākums," turpināja Dombrovskis.

„Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa raidījumā uzsvēra, ka citām amatpersonām vajadzēja demisionēt, bet atteicās nosaukt šo cilvēku vārdus. Viņa vien piebilda, ka arī valdībā bija cilvēki, kuriem vajadzēja atkāpties.

„Šis bija pēdējais brīdis, vai ir politiskā atbildība, vai tie ir tikai tukši vārdi," teica Āboltiņa.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības vadītājs Uldis Augulis uzskata, ka uzreiz pēc traģēdijas bija jādemisionē par nozari atbildīgajam ministram.

„Bija jāuzņemas politiskā atbildība un pietiekoši augstā līmenī. Tas uzreiz ir jāizdara par nozari atbildīgajam ministram. Es negaidīju, ka tas būs premjers, kas uzņemsies politisko atbildību," atzina Augulis.

Savukārt Reformu partijas līderis Edmunds Demiters pauda viedokli, ka ne jau „premjera personiskā atbildība bija tieši tā, lai pieņemtu šādu lēmumu, bet es augsti novērtēju šādu soli".

**

Arhitekts Sīlis premjera lēmumu dēvē par kļūdainu; politiskā atbildība ir abstrakcija

Premjera Valda Dombrovska lēmums demisionēt ir kļūdains, bet arguments par politiskās atbildības uzņemšanos ir abstrakcija, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda" pauda viens no vadošajiem arhitektiem Andis Sīlis.

„Tas ir kļūdains solis [..] Premjers ir līdzīgs kapteinim, kas vadījis kuģi, kas šobrīd uzsēdies uz sēkļa, un tā vietā, lai analizētu, kādas kļūdas viņš ir pieļāvis, stūrējot šo kuģi, viņš pēkšņi uzņemas kaut kādu abstrakciju, ko sauc par politisko atbildību. Es neticu vispār šādam dīvainam vārdu savienojumam. Es esmu gatavs uzklausīt kaut ko par personīgu atbildību," kritisku viedokli pauda Sīlis.

Savukārt politologs Filips Rajevskis atzinīgi novērtēja Dombrovska rīcību gan no politiskā, gan no cilvēciskā viedokļa. Viņš arī norādīja, ka „atbildības vilnis aizgāja līdz premjeram", jo pēc traģēdijas nesekoja ne atbildīgā ekonomikas ministra demisija, ne arī kādu citu amatpersonu atbildības uzņemšanās.

Jau vēstīts, ka premjers par savu demisiju paziņoja sešas dienas pēc traģēdijas lielveikalā „Maxima", kurā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti cilvēku tika ievainoti. Premjers ar paziņojumu nāca klajā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

Dombrovskis jauno valdību nevadīs.

**

Dombrovskis aicina RP un ZZS aizmirst senos aizvainojumus; Demiters izdzēš sarkanās līnijas

Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība") aicina Reformu partiju (RP) un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) aizmirst senos aizvainojumus. Savukārt RP līderis Edmunds Demiters atkārtoti apliecina, ka RP vairs nav sarkano līniju pret ZZS, ko pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām pirms trim gadiem novilka toreizējais RP līderis Valdis Zatlers.

Dombrovskis Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda« uzsvēra, ka pašlaik partijām ir svarīgi mobilizēties un aizmirst vecos aizvainojumus, jo sabiedrība sagaida rīcībspējīgu valdību un Saeimu. „To var izdarīt labēji centriskajām partijām vienojoties,» piebilda premjers.

Viņaprāt, konflikts starp RP un ZZS ir jāpārvar, un „tas ir pārvarams".

Savukārt Demiters uzsvēra, ka labēji centriskām partijām ir jāatrod vienots viedoklis.

„Par sarkanajām līnijām runājot, mēs nevaram atļauties zīmēt līnijas," teica Demiters, apliecinot, ka RP vairs nav sarkanās līnijas pret ZZS.

Tikmēr ZZS līderis Uldis Augulis par iesaisti jaunajā valdībā runāja izvairīgi.

„Neskatoties uz to, ka premjers ir atkāpies, mums joprojām ir valdošā koalīcijā. Vispirms koalīcijai ir jātiek skaidrībā par to, kas būs potenciālā nākamā valdība, kas būs rīcībspējīgs premjers," teica Augulis, atgādinot, ka pēc ārkārtas vēlēšanām tika sazīmētas sarkanās līnijas.

Arī „Vienotības« līdere Solvita Āboltiņa raidījumā norādīja, ka jaunajai valdībai ir jābūt labēji centriskai un jāaicina tajā ZZS. Savukārt Dombrovskis uzsvēra, ka „Vienotība» ar „Saskaņas centru" (SC) vienā valdībā nestrādās.

Tikmēr SC pārstāvis Valērijs Agešins aicināja citas partijas nedot padomus Valsts prezidentam, kuram ir jānosauc valdības vadītāja kandidāts. Taču SC ir gatavs iesniegt prezidentam savu redzējumu par valdības darbu un politiku kopumā.

Dombrovskis apliecināja, ka sarunā ar prezidentu Andri Bērziņu trešdien nav apspriesti konkrēti premjera amata kandidāti.

**

Āboltiņa: jaunajā valdībā darbu varētu turpināt tikai Rinkēvičs un Pabriks.

Saeimas spīkere un „Vienotības« līdere Solvita Āboltiņa redz vairākus spējīgus cilvēkus, kas varētu ieņemt premjera krēslu pēc esošā valdības vadītāja Valda Dombrovska („Vienotība») demisijas. Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) biedra, eksministra Jāņa Dūklava kandidatūra, kas izskanējusi publiski, esot tikai spekulācijas, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda" norādīja ZZS līderis Uldis Augulis.

„Es redzu vairākus premjera kandidātus. Par to mēs runāsim nākamnedēļ, jo tā ir Valsts prezidenta kompetence. Mēs minēsim arī savus līderus, ko redzam,« raidījumā teica Āboltiņa. „Šajā parlamentā ir pietiekami daudz gudru, sirdsskaidru cilvēku, kas lietas dara pēc labākās sirdsapziņas.»

Āboltiņa arī uzskata, ka jaunajā valdībā darbu varētu turpināt divi esošā Ministru kabineta ministri – ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija, RP) un aizsardzības ministrs Artis Pabriks („Vienotība").

Savukārt Augulis, komentējot izskanējušās ziņas par Dūklava kandidatūru, uzsvēra, ka tās ir tikai un vienīgi spekulācijas.

„Ir esoša koalīcija, mēs esam ar 13 deputātiem parlamentā, šobrīd ambīcijas uz Ministru prezidenta kandidātu, bez kaut kādām pārrunām, bez pārrunām ar Valsts prezidentu, es neredzu jēgu vai nozīmi tam. Tās ir tikai un vienīgi spekulācijas," norādīja Augulis.

Savukārt RP vadītājs Edmunds Demiters raidījumā paziņoja, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts jau brīvdienās vēlējies atkāpties no amata, taču Demiters RP virzīto ministru Pavļutu esot atrunājis.