Sastrēgumstunda

Ušakovs aicina pieņemt īpašu galvaspilsētas likumu

Rīgas mērs Nils Ušakovs („Saskaņas centrs”) aicina pieņemt īpašu galvaspilsētas likumu, nosakot, kādas ir tās funkcijas un kādus pakalpojumus tā sniedz.

Šādu ierosinājumu Ušakovs izteica Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda”, kurā diskutēja par Rīgas pašvaldības ieceri diferencēt sabiedriskā transporta biļetes rīdziniekiem un nerīdziniekiem.

Ušakovs uzsvēra, ka Rīgā strādā 480 tūkstoši cilvēku, bet no tiem 230 tūkstoši nav deklarēti galvaspilsētā.

Lai izvairītos no Rīgas sabiedriskā transporta izmantotāju dalīšanas rīdziniekos un nerīdziniekos, Ušakovs rosināja pieņemt galvaspilsētas likumu.

„Pieņemiet galvaspilsētas likumu, nosakiet, ka Rīgai ir jānodrošina atlaides visiem Latvijas iedzīvotājiem, un norādiet finansēšanas avotu, vai par to ir jāmaksā rīdziniekiem vai par citu pašvaldību iedzīvotājiem starpība tiks segta no valsts budžeta,” mudināja Rīgas mērs.

Transporta eksperts Tālis Linkaits ideju par biļešu diferencēšanu vērtēja atzinīgi, norādot, ka speciālās atlaižu kartes darbojas Siguldā, kā arī lielajās Eiropas pilsētās, piemēram, Berlīnē un Londonā.

„Tas ir vispārpieņemts mehānisms. Ideja kā tāda ir laba,” secināja eksperts.

Jau vēstīts, ka RD Satiksmes un transporta lietu komiteja atbalstījusi ideju par sabiedriskā transporta biļešu cenu diferencēšnu nerīdziniekiem. Galīgais lēmums jāpieņem Rīgas domes sēdē 7.oktobrī.

Plānots, ka no 1. janvāra rīdziniekiem sabiedriskais transports maksās 60 eirocentus, bet tiem, kas nav deklarējušies Rīgā, - 1,20 eiro.

****

Babītes novada mērs neprognozē pierīgas iedzīvotāju masveida deklarēšanos galvaspilsētā pēc izmaiņām biļešu cenās

Pierīgas iedzīvotāji masveidā nedeklarēsies galvaspilsētā pēc biļešu cenu izmaiņām, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” pārliecību pauda Babītes novada mērs Andrejs Ence („Reģionu alianse”).

„Es nedomāju, ka pierīgas iedzīvotāji lielos kvantumos deklarēsies Rīgā.. Nebūs daudz cilvēku,” sacīja Ence.

Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs („Saskaņas centrs”) uzsvēra - Rīga nav ieinteresēta, lai iedzīvotāji fiktīvi deklarētos galvaspilsētā, lai saņemtu sabiedriskā transporta atlaides.

Pēc pieticīgākajām prognozēm Rīgā varētu deklarēties aptuveni 10 tūkstoši cilvēku.

****

Eksperts: pēc biļešu cenu izmaiņām uzņēmumus būvēs metru aiz Rīgas robežas

Sabiedriskā transporta biļešu cena diferencēšana ir īstermiņa risinājums, un ilgtermiņā tam būs negatīvas sekas, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” uzsvēra Latvijas Universitātes docents Māris Pūķis.

„Tas būs īstermiņa risinājums, jo Rīga neņem vērā, ka ilgtermiņā no apkārtnes ierodas vērtīgākais resurss – cilvēks,” norādīja Pūķis.

Viņš ir pārliecināts, ka Rīga „pavisam nedabūs pie sevis” cilvēkus, kas strādā un dzīvo Rīgā, bet nav te deklarējušies.

„Jo viņi uzzinās, ka Rīgā viņi nav gaidīti. Uzņēmēji būvēs uzņēmumu kaut vai metru aiz robežas. Viņi neizvēlēsies Rīgu kā darbavietu,” nākotnes ainu ieskicēja eksperts.

Pēc Pūķa teiktā, tā ir primitīva doma, ka pilsētas uzdevums ir strādāt saviem iedzīvotājiem. „Ir jāstrādā ne tikai uz saviem iedzīvotājiem, bet arī uz apmeklētājiem un uzņēmējiem. Izdarot ziņu, ka pārējie – apmeklētāji un uzņēmēji - nav gaidīti, tas var novest pie diezgan nepatīkamām sekām ilgākā laika posmā,” sacīja Pūķis.