Garīgās mūzikas koncerts

Garīgās mūzikas koncerta iekļaušana Dziesmu svētku programmā ir tradicionāla un vēsturiska - arī pirmajos Dziedāšanas svētkos 1873. gadā pirmais koncerts bija tieši Garīgās mūzikas koncerts. Toreiz koncerta programmā nebija neviena latviešu komponista skaņdarba, bet šajā reizē kodolu veido jaunākās desmitgades latviešu autoru vokāli instrumentālā garīgā mūzika.


No KLUSUMA caur MĪLESTĪBU uz GAISMU – šie Mātes Terēzes vārdi izvēlēti kā koncerta dominējošā vadlīnija. Un tā garīgā vertikāle būs Latvijas novados ierakstītie dažādu konfesiju sakrālie dziedājumi, kurus iedziedājuši ticīgie cilvēki – Andrejs no Rīgas, Augusts no Saulkalnes, Leokādija no Alsungas, Normunds no Talsiem, Rasma no Liepājas un tēvs Vasilijs no Jēkabpils.


Programmā skanēs pašmāju komponistu Pētera Vaska, Jura Karlsona, Artura Maskata, Riharda Dubras, Georga Pelēča, Jāņa Lūsēna un Ērika Ešenvalda mūzika. Izpildītāji – Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, Latvijas Radio koris, Rīgas komerkoris „AVE SOL”, Rīgas Doma zēnu koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kā arī zvanu ansamblis „Primus”. Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir Sigvards Kļava, diriģenti - Māris Sirmais, Andris Veismanis un Mārtiņš Klišāns. Koncerta režisore - Zane Kreicberga.