Intervija ar Juriju Perevoščikovu

Ebolas vīrusa epidēmija visā pasaulē izdzēsusi vairāk nekā 1400 cilvēku dzīvību, tostarp miruši 120 medicīnas darbinieki. Vīruss, kuru pirmo reizi atklāja 1976. gadā Kongo Demokrātiskajā republikā nu izplatījies Gvinejā, Libērijā, Sjerraleonē un Nigērijā.
Ebolas vīruss pieder filovīrusu dzimtai. Šiem vīrusiem ir gari, reizēm arī sazaroti un īsāki, savīti pavedieni. Vīruss nonāk ķermenī pēc saskares ar slima cilvēka asinīm, urīnu, sviedriem vai citiem ķermeņa izdalījumiem. Vīrusa inkubācijas periods ir no 2 līdz 21 dienai un tas uzbrūk imūnsistēmai, iznīcinot baltos asinsķermenīšus. Pēc tam inficētas šūnas nogādā vīrusu visā ķermenī. Sāk pastiprināti veidoties asins recekļi, bojājot orgānus, un beigās imūnsistēma pārslēdzas ļoti aktīvā režīmā, iznīcinot pati sevi. Sērga var uzbrukt visiem orgāniem, ieskaitot smadzenes, aknas, zarnas, acis un dzimumorgānus. Beigās bojāta tiek visa asinsvadu sistēma un sākas iekšēja un ārēja asiņošana. No šīs slimības mirst līdz pat 90% inficēto.
Un uz sarunu par šo tēmu esam aicinājuši Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra Infekciju slimību riska analīzes un profilakses departamenta vadītāju Juriju Perevoščikovu.