Īstās latvju saimnieces. Ilze Rūtenberga-Bērziņa

5.0

Jaunā raidījuma "Īstās latvju saimnieces" sezona ir īpaša tieši ar to, ka šajā sezonā visas saimnieces ir ļoti jaunas. Vecākajai saimniecei ir vien 53 gadi, bet jaunākajai – 31. Spēka gados, atraktīvas un īstas piedzīvojumu meklētājas, tieši tādas ir visas septiņas saimnieces. Vēl visas septiņas dāmas vieno tas, ka viņas nav tipiskas saimnieces, bet gan modernas un stilīgas. Protams, latviskums un senās tradīcijas ir neatņemama dzīves sastāvdaļa visām septiņām, bet dāmas šīs mūsu senlatviešu tradīcijas prot ietērpt modernās vēsmās. 

Stilīgas, modernas un tajā pašā laikā latviskas, dzīvesgudras un drosmīgas, tieši tādas būs jaunās sezonas septiņas "Īstās latvju saimnieces". 

Ilze Rūtenberga-Bērziņa, Zemgale, lauku mājas "Kalnapočas" saimniece. Penkules pagasts, Dobeles novads. 

Saimniece Ilze ir moderna saimniece. Viņa savas ikdienas gaitas ir sadalījusi divās daļās – īstā pilsētnieces stilā un kārtīgā lauku romantikā. Pilsētā Ilze strādā par sabiedrisko attiecību speciālisti. Viņa raksta dažādus rakstus medijiem. Un lai gan šī ir neatņemama Ilzi raksturojoša dzīves daļa, tomēr viņas sirdsdarbs atrodas lauku mājās "Kalnapočas", kur var staigāt basām kājām un uzņemt ciemiņus, parādot senu namu, kurā paaudžu paaudzēs dzīvojusi vīra ģimene. 

Ilze ir pieticīga savos hobijos un min, ka visvairāk par visu viņai patīk klusums un miers. Bet, protams, pāri visam saimniecei patīk vērot dabas norises. Īpašu vietu Ilzes sirdī atradis senču piegājiens sētu iekārtojumam un kā nu bez ēst gatavošanas un grāmatu lasīšanas. 

Ilze ir šerpa dāma un pēc vārda mutē viņai nav jāmeklē. Ašas dabas un tikpat ašas mēles īpašniece. Saimniecei ir plaša sirds, un lauku sētā augošās avenes viņa ne tikai realizē, bet arī ļauj tās saēsties ciemiņiem, lai tie varētu izbaudīt īstu latviešu viesmīlību. Viņai ir svarīgi saglabāt visu, kā tas reiz izskatījies, un modernas lietas šajā mājā reti kur var redzēt. Ja kāds vēlas atpūsties no ikdienas, skriet basām kājām un, iespējams, pat pa pliko, saimnieces Ilzes mājās tas ir iespējams – lauku mierā, plašumā un tikpat plašajās saimnieku sirdīs. Ilze ir humora cilvēks un tieši tāds pats ir arī viņas vīrs, kurš atbalsta Ilzi viņas trakajās idejās.

Saimniece Ilze Rūtenberga-Bērziņa pārējās dāmas uzņems savās lauku mājās "Kalnapočas". Viņa dāmām būs sagādājusi gardus ēdienus, piemēram, cūkgaļas cepeti sinepju mērcē, saldo ēdienu burciņā vai vēl līdz šim nedzirdēto rabarberu čatniju. Sēžot pie galda, raisīsies arī dažādas sarunas. Saimnieces atminēsies stāstus par kartupeļu talkām un kādas blēņas darījušas. Tiks apspriesta arī tēma par čūskām – īstām, ne pārnestā nozīmē, kā pašas smejas.

Arī izklaidēs Ilze būs devīga un radoša. Kā jau žurnāliste pēc profesijas Ilze pārbaudīs pārējo saimnieču runas prasmi, bet vakara gaitā dāmām spēlēs arī vietējā Penkules muzikālo draugu kopa "Luste". Būs arī izbrauciens ārpus "Kalnapočām", lai iepazītos ar Ilzes draudzeni, kura dāmām stāstīs par ziediem un to nozīmi, bet, kad visas atgriezīsies atpakaļ saimnieces Ilzes mājās, tur gaidīs karsta baļļa.

Paralēli visām aktivitātēm būs arī iespēja tuvāk iepazīt pašu saimnieci. Raidījumā varēs apskatīt Ilzes darba vietu, iepazīties ar vīru Kasparu, atgriezties pagātnē, lai lūkotos, kā abi iepazinās, kā arī lauku sētā "Kalnapočas" iepazīties ar šveiciešu mākslinieci Petru.