Daudz laimes, jubilār! Dziedātājs Dons

Neskatoties uz milzīgo slodzi laikā, kad viņam jāgatavojas pārstāvēt mūsu valsti lielākajā Eiropas populārās mūzikas šovā "Eirovīzija", laiku viesoties raidījumā "Daudz laimes, jubilār!" izbrīvējis mūziķis Dons, īstajā vārdā Artūrs Šingirejs, kuram šogad 40!

Artūrs dzimis 1984. gada 10. aprīlī Brocēnos un – mūzikas kritiķu vārdiem – "ir viens no tiem, kas Latvijā diktē mūzikas tendences". Taču ceļš līdz pašreizējam līmenim nav bijis viegls, un tam ir divi vārdi: talants un gribasspēks! Jo viena lieta ir kļūt slavenam – un Donam tas izdodas pēc 2003. gada muzikālā TV realitātes šova "Talantu fabrika", kur viņš arī veikli rada savu skatuves vārdu Dons, – taču pavisam cita: noturēties mūzikas šovbiznesa spices augšgalā gadiem ilgi, radot arvien jaunus hitus, iekarojot savu, stabilu auditoriju un izdodot saturiski un žanriski ļoti dažādus albumus (kopskaitā 10).

Dona neatlaidību un talantu raksturo arī sausi uzvaru cipari: mūzikas konkursa "Muzikālā banka" (2012, 2013, 2014, 2024) uzvarētājs. Piedalījies arī konkursā "Jaunais Vilnis", atnesot Latvijai 4. vietu. Vairākkārt startējis arī "Supernovas" nacionālajā atlasē, 2010. gadā ar dziesmu "My Religion Is Freedom" iegūta 2. vieta, un vairākkārt bijis konkursa žūrijā. Šis gads Donam nesis uzvaru, un šī gada maijā Malmē viņš pārstāvēs Latviju Eirovīzijas dziesmu lielajā finālā.

Dona Eirovīzijas dziesmai ir divi varianti: latviešu un angļu, un pats mākslinieks saka, ka izjūt tos ļoti atšķirīgi: "Tie ir pilnīgi dažādi stāsti!" Ar latvisko variantu – "Lauzto šķēpu karaļvalsts" – Dons uzvarēja konkursā "Muzikālā banka 2023". Savukārt  ar dziesmas versiju angļu valodā "Hollow" mākslinieks startēja "Supernovā": "Man, protams, labāk patīk dziedāt latviešu valodā, īpaši mājās, bet Eirovīzijā ir jādzied angliski," komentē komponists (dziesma gan ir vairāku autoru kopdarbs, tapusi starptautiskā radošā sadarbībā) un dziedātājs.

Zigmara Liepiņa vērtējumā: "Dziesma ir lieliska. Tā ir balāde, un balādi ir jāprot izpildīt. Dons un viņa priekšnesums ārpus manām simpātijām arī gluži racionāli bija labākā izvēle. Latvieši šoreiz nobalsoja arī ar prātu, ne tikai ar emocijām!" nosmaida komponists.

Ārpus profesionālā veikuma iedvesmojoša mums visiem ir arī Dona patriotiskā un apņēmīgā attieksme: "Mans vēstījums "Eirovīzijai" ir: "Mēs varam! Mēs neesam nekādi peramie zēni, mēs esam šeit un esam ļoti daudzi. Mēs esam ļoti talantīgi, tā kā – sarkanbaltsarkanais pa priekšu!"

Šogad augustā Donam iznāks arī jauns albums "Laiks": "Biju to iecerējis pavasarī, bet pārliku uz vasaras nogali "Eirovīzijas" dēļ.  Nosaukums albumam "Laiks" ir ne tik daudz manas 40. dzimšanas dienas iedvesmots, drīzāk kā filozofisks vērojums: laiks – tā ir mūsu lielākā valūta, jo tas ir limitēts. Ik mirklis ir vērtīgs."

Visticamāk, dziļākais iemesls, kāpēc Dons ir spējis noturēties šovbiznesa un mākslas apritē, ir viņa personiskā pašizaugsme, garīgie meklējumi, kas nozīmē, ka viņam ir, ar ko dalīties. Viena no Dona tēzēm ir daudzos filozofiskos traktātos apstiprinātā: "Mūsu dzīves garākais ceļojums ir pašiem pie sevis."

Jautāts, cik no slavas atkarīgs viņš pats, Dons atbild vienkārši un atklāti: "Man ļoti patīk mans darbs: koncerti, radīt mūziku, tas mani uzlādē un piepilda. Ja es vienu lietu varētu noņemt nost, tā būtu atpazīstamība. Bet tā nāk līdzi, un tur neko nevar darīt. Taču cilvēku novērtējums – ka publika atnāk uz koncertu un dzied dziesmu man līdzi – tā ir lielāka laime par ikdienas mazajām, jo tas ir sirreāli!"