Daudz laimes, jubilār! Aktieris un literāts Ēriks Vilsons

Marta mēneša jubilārs Ēriks Vilsons dzimis 1956. gada 2. martā Sibīrijā, Magadanā, uz kurieni pēc kara tikuši izsūtīti viņa vecāki – Rolands Čehovičs un Zenta Vilsone. Turpat dzimis arī vecākais brālis aktieris Mārtiņš Vilsons. Mamma jaunībā studējusi filoloģiju un vācu laikā mācījusies aktieru meistarības kursos, taču padomju represiju dēļ tā arī līdz skatuvei nav nokļuvusi. Vecāku pieredzi un agrīnās bērnības sajūtas pēc atgriešanās no ekspedīcijas uz Magadanu režisores Dzintras Gekas filmas uzņemšanas laikā 2016. gada vasarā Ēriks vēlāk pārradījis monoizrādē "Mana Magadana", kas daudzkārt tikusi izrādīta skolēnu auditorijās.

Pēs skolas gaitām un dažādiem darbiem iztikas pelnīšanai Ēriks tomēr izlemj par labu skatuves vilinājumam un 1982. gadā absolvē Konservatorijas Teātra fakultāti Nacionālā, tolaik Drāmas, teātra kursā Alfrēda Jaunušana vadībā. Kursa pedagogu Imanta Adermaņa un Helēnas Romanovas vadībā iestudētais diplomdarbs – Rūdolfa Blaumaņa "No saldenās pudeles" – tika iekļauts teātra repertuārā, un Ēriks tajā spēlēja Pičuka lomu.

Pēc dažiem gadiem Vilsons Rīgu pamet un dodas uz Liepāju, kur uzsāk aktiera gaitas Liepājas teātrī, tur spēlējot virkni vadošas lomas gan klasiskajos, gan bērnu izrāžu iestudējumos. Lomas ir tik atšķirīgas kā aizrautīgais Nezinītis izrādē "Nezinīša un viņa draugu piedzīvojumi" vai mīlētājs Divāls "Kamēliju dāmā" u.c. Tieši Liepājā Ērika slavenajos bēniņos 90. gados aizsākas lugu rakstīšana un sadarbība ar Liepājas teātra 4. studiju, kur viens no pedagogiem ir Ērika draugs un studiju biedrs Juris Rijnieks. Ērika luga "Daudz laimes!" viņa paša iestudējumā kļūst par studijas diplomdarba izrādi.

Ēriks piedalījies arī vairākos seriālos, tostarp slavenajā seriālā "Dzīvoklis", televīzijas iestudējumos, kā arī spēlējis lomas citos teātros un veidojis savas monoizrādes. Savukārt literāro talantu kopis Liepājas Universitātes rakstniecības studijās, 2014. gadā iegūstot maģistra grādu, bet teātra aizkulišu dzīvi atspoguļojis debijas romānā "Me&Mo", kas iznāk 2020. gadā. Tapis arī Ērika Vilsona dzejoļu krājums "Pulkveža rudens" – autors gan ironiski savus dzejoļus dēvē par pantiem vai "dzejuļiem", bet sevi par literatūrā "iestigušu" aktieri.

Sarunu ar jubilāru par dzīvi, teātri un rakstīšanu, skatoties LTV arhīva "video pērles", kā allaž, vadīs kultūras žurnālists Andrejs Volmārs.