Kas jāmaina Latvijas sportā? - Jo mazāka alga, jo lielāki nodokļi. Kāzuss ap profesionālu sportistu līgumiem

Likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" iestrādāts speciāli profesionāliem sportistiem veltīts regulējums. Tajā norādīts, ka summa, no kuras jāaprēķina valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, nedrīkst būt mazāka par 860 eiro. Pat saņemot mazāku algu, sociālās iemaksas vienalga tiek aprēķinātas nevis no faktiskās darba algas, bet likumā noteiktajiem 860 eiro. Zīmīgi, ka darba alga, kas pārsniedz 860 eiro, profesionāliem sportistiem nav valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts. Piemēram, ja klubs sportistam maksā 10 tūkstošus eiro mēnesī, tad sociālās iemaksas vienalga var maksāt tādas, it kā sportists saņemtu 860 eiro lielu algu.

Intervija - Kaspars Bērziņš, Futbola skolas "Jelgava" finanšu direktors

"Latvijā pēc būtības mums darbaspēku nodokļi ir progresīvi. Tad šajā gadījumā šīs likmes, mūsuprāt, pat ir diskriminējošas, jo ir regresīvas."

Ar šādu regulējumu mierā nav vairāki Virslīgas futbola klubi. Lai nepazaudētu spēlētājus, tiem jau pusaudžu gados ir jāpiedāvā līgumi. Taču pašreizējais sociālo iemaksu regulējums veicina jauniešiem maksāt viņu spējām neatbilstoši lielas algas.

Intervija - Kaspars Bērziņš, Futbola skolas "Jelgava" finanšu direktors

"Viņiem konkrētajā brīdī vēl nav nepieciešams maksāt tik lielas algas, lai viņi paliktu arī saskarē ar zemi."

Pašreizējā regulējuma dēļ futbola skola "Jelgava" vairās no profesionālu līgumu slēgšanas ar skolas vecuma jauniešiem. Savukārt futbola skolā "Metta" mazāk par 860 eiro mēnesī saņemot aptuveni puse algoto spēlētāju.

Intervija - Miks Vilkaplāters, Futbola skolas "Metta" valdes loceklis

"Tāpēc tas stāsts par iespējas došanu jaunajiem sportistiem un radīt profesionāla sportista profesiju kā iespēju Latvijā – savā ziņā sporta organizācijām jābūt pat mecenātiem."

Jautājums par profesionālu sportistu sociālajām garantijām Saeimas gaiteņos aktīvi cirkulēja 2017. gadā. Priekšlikumu iesniedza tā laika deputāti Solvita Āboltiņa un Jānis Upenieks, to atbalstīja Latvijas Olimpiskā komiteja. Tika noteikts, ka profesionāli sportisti brīvprātīgi var pievienoties pensiju apdrošināšanai Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Labklājības ministrijas 2023. gada dati vēsta, ka no 243 Latvijā reģistrētajiem profesionālajiem sportistiem brīvprātīgajai pensiju apdrošināšanai nav pievienojies neviens.

Latvijas Televīzijai neoficiāli zināms, ka politisko iniciatīvu lobēja Latvijas tobrīd naudīgāko sporta komandu vadības pārstāvji un tiem pietuvinātas personas. Pašreizējais regulējums ir ārkārtīgi parocīgs tādām komandām, kas startē starptautiskās sacensībās un var atļauties algot spēlētājus, kuru mēnešalgas rakstāmas pat ar pieciem cipariem. Futbola skola "Metta" uzskata, ka pati ideja par obligātajām sociālajām iemaksām sportistiem ir laba, taču pašreizējais regulējums ir netaisnīgs. Ja iepriekš sporta nozares virzienā bijis daudz pārmetumu par aplokšņu algām, tad politiķu izstrādātā kārtība apgrūtinājusi darbu tiem klubiem, kas specializējas jauno spēlētāju sagatavošanā, bet atvieglojusi dzīvi tiem, kas strādā jau ar labi pelnošiem profesionāļiem, tai skaitā ļoti daudziem ārvalstu spēlētājiem.

Intervija - Miks Vilkaplāters, Futbola skolas "Metta" valdes loceklis

"Šis ir tieši tas veids, kur paši klubi ir ieinteresēti, lai varbūt ar mazāku atalgojumu uztaisītu šīs līguma attiecības pēc normālas kārtības. Bet – savā ziņā sanāk par to piemaksāt."

Par nodokļu politiku atbildīgā Finanšu ministrija aicināja ar jautājumiem vērsties Labklājības ministrijā, jo valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir tās kompetencē. Tikmēr Labklājības ministrija aicināja vērsties Izglītības un zinātnes ministrijā, jo tā veidojot sporta nozares politiku.

Izglītības un zinātnes ministrija

"Šobrīd Izglītības un zinātnes ministrijas rīcībā nav informācijas, ka būtu plānotas šādas izmaiņas un vēlamies uzsvērt, ka par nodokļu politiku atbildīgās Finanšu ministrijas ietvaros ir izveidota nodokļu reformas darba grupa, kuras uzdevums ir līdz šā gada vidum izstrādāt nodokļu politikas pamatnostādnes." 

Izglītības un zinātnes ministrija sola izvērtēt nepieciešamību rosināt izmaiņas profesionālu sportistu sociālo iemaksu regulējumā. Realitātē gan profesionālu sportistu faktiskais skaits Latvijā ir krietni lielāks par 243, jo ne ar visiem tiek slēgti darba līgumi. Pelēkā zona joprojām ir apjomīga.