Daudz laimes, jubilār! Kinokritiķe Dita Rietuma

Jaunajā gadā "Daudz laimes, jubilār!" studijā  pirmā viešņa – kino nozares "seja" Dita Rietuma. Nu jau daudzus gadus viņa ne vien veido skatītāju gaumi un izpratni par to, kas ir labs kino, bet arī palīdzējusi attīstīties Latvijas filmu industrijai kopumā, jo kopš 2014. gada vada Nacionālo kino centru.

Maģisko kino pasauli jau pusaudzes gados uzbūruši gan Valentīnas Freimanes kinolektoriji, kas 80. gadu sākumā notikuši Vecrīgā, gan neaizmirstamie Mika Savisko vadītie raidījumi TV ekrānos. Jau gana agri ticis pieņemts ambiciozais lēmums – doties uz tā laika prestižāko augstskolu Maskavā, Vissavienības Kinematogrāfijas institūtu, lai mācītos kino teoriju un vēsturi.

Studijas sakrīt ar neatgriezenisko sabiedrības pārmaiņu laiku, kas, protams, neiet secen arī kino pasaulei. Rīgā aizsākas Augusta Sukuta iedibinātais kino forums "Arsenāls", un beidzot ilgus gadus "aizsietajam" rietumu kino maisam gals sprūk vaļā. Kā kultūras žurnāliste, redaktore un kritiķe Dita Rietuma iesaistās nacinālā laikraksta "Diena" darbā, kļūstot par kultūras nodaļas vadītāju un vairāku pielikumu redaktori, kā arī kopā ar kinokritiķi Dairu Āboliņu veido raidījumus gan par kino vēstures tēmām, gan jaunākajām ārzemju un pašmāju filmām Latvijas televīzijā.

Līdzās neskatāmām publikācijām presē Dita gan individuāli, gan tandēmā ar kritiķi un domubiedru Normundu Naumani sarakstījusi vairākas pētnieciskas grāmatas par kino, piemēram, "Planēta NeHolivuda", "365 Dienas filmas", "Personības/Parādības/Personīgi", "Film noir" u.c. Starp Latvijas kinorežisoriem Dita allaž izcēlusi Rolanda Kalniņa radošo veikumu, kas, neraugoties uz ierobežojošo padomju režīmu, allaž gājis kopsolī ar Eiropas kino. Tādēļ 2018. gadā Kannu kinofestivālā savulaik noklusētās filmas "Elpojiet dziļi" izrādīšana, kā arī abu vecmeistaru – filmas režisora Rolanda Kalniņa un operatora Mika Zvirbuļa – godināšana bijis emocionāli nozīmīgs notikums arī Ditas pašas dzīvē.

Par devumu Latvijas kino nozarē Dita Rietuma 2022. gadā apbalvota ar Triju zvaigžņu ordeni. Ar viņu, skatot TV video arhīva kadrus, sarunāsies Andrejs Volmārs.