SOK lēmums pielaist Krievijas un Baltkrievijas sportistus OS 2024 izraisa viļņošanos Eiropas valstu olimpiskajās komitejās

Starptautiskās olimpiskās komitejas lēmums pielaist agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportistus Parīzes spēlēs bija gaidāms lēmums, kas radījusi pamatīgu viļņošanos Eiropas valstu olimpiskajās komitejās. Latvija un mūsu kaimiņvalstis pagaidām gan nesliecas Parīzes spēlēs nepiedalīties. Līdzīgi domā arī Ukraina.

Intervija - Jānis Buks, LOK prezidents

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska piesaukšana sarunās par olimpiādi skaidri parāda, ka runas vairs nav par sporta vadību, bet gan par augstākā līmeņa valstu valdībām. Francijas valdība agresorvalstu dalību Olimpiādē varētu apturēt ar rīkojumu, līdzīgi, kā to izdarīja Lielbritānijas parlaments pirms pērnā gada Vimbldonas tenisa turnīra, kad krieviem un baltkrieviem dalība bija liegta. Tāpat iespēja ir valdībām vērsties pie SOK galvenajiem sponsoriem, kā tas bija pirms hokeja čempionāta, kam bija daļēji jānotiek arī Baltkrievijā.

Intervija - Dāvis Mārtiņš Daugavietis, Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs

Augstākā līmeņa diplomātu iesaisti, lai nepieļautu agresorvalstu dalību lielākajos sporta forumos, kā vienīgo iespēju graut SOK plānu, jau oktobrī piesauca paralimpiskās komitejas ģenerālsekretāre Liene Apine.