Zviedrijā pēdējos 30 gados plašākās militārās mācības

Zviedrijā sākušās pēdējos 30 gados plašākās militārās mācības. Tās palīdzēs stiprināt valsts aizsardzības spējas un uzskatāmas par "ģenerālmēģinājumu" pirms valsts iekļaušanās NATO.

      Šie vingrinājumi, iespējams, ir absolūtā labākā prakse pirms iekļūšanas “lielajā finālā” – kļūšanu par daļu no Ziemeļu alianses. Tie arī ļauj mūs uztvert kā uzticamu drošības politikas spēlētāju ar augstām profesionālām spējām. Tas ir arī svarīgs treniņš, un mēs sūtām signālu citiem dalībniekiem, ka esam gatavi uzņemties atbildību par drošību mūsu Ziemeļeiropas daļā. 

     Mācības “Aurora 23” galvenokārt notiks Zviedrijas dienvidu un ziemeļu daļā, un stratēģiski svarīgajā Gotlandes salā. Tajās piedalīsies 26 tūkstoši militārpersonu no 14 valstīm, tai skaitā no ASV, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Armijas vadība brīdina, ka līdz mācību beigām – 11. maijam, notiks arī vienību un tehniku pārvietošanās pa ceļiem, jūru un papildu lidojumi gaisa telpā. Jau tagad ir skaidrs, ka Zviedrija, līdzīgi kā Somija, nopietni stiprinās NATO ziemeļu flangu un palīdzēs garantēt arī mūsu valsts drošību. Tomēr vēl jāpanāk vienošanās ar Turciju, kas pagaidām nav apstiprinājusi Zviedrijas iekļaušanos aliansē. Ankara pārmet Stokholmai atbalstu opozicionāriem, tai skaitā kurdu grupējumiem, bet Zviedrija skaidri uzsver, ka neatteiksies no Rietumu demokrātijas vērtībām un cilvēktiesībām.