Nīderlandē sociālās apmācības bezmaksas veikals

Krīze, ka radīja energoresursu pieaugums, problēmas radījusi arī daudziem turīgo rietumvalstu iedzīvotājiem. Nīderlandē šo problēmu mēģina risināt arī ar bezmaksas veikalu, kurā maznodrošināto ģimeņu pārstāvji tiek mācīti iepirkties taupīgāk.

     Lūgumu pēc palīdzības vissvarīgāk ir saistīt ar pašu cilvēku sapratni, ko viņi dara. Lai noturētu galvu virs ūdens un saglabāt nemainīgus izdevumus, vispirms jāpārtrauc izdarīt nepareizas izvēles.

     Veikalā Amsterdamā pieejamas ziedotas pamatlietas, tai skaitā augļi, jogurti un higiēnas preces. To katru dienu var apmeklēt apmēram 80-it ģimenes un līdz 300-ts bērniem, bet ir viens priekšnoteikums. Jāsadarbojas ar mentoru, lai pēc sešiem līdz astoņiem mēnešiem klienti varētu nostāties “uz savām kājām”. Projekta īstenotāji uzsver, ka uzticas cilvēkiem un nepieprasa dokumentus, kas precīzi parāda ienākumu lielumu. Krīzē aktualitāti nav zaudējušas arī klasiskās pārtikas bankas, kurās tiek uzkrāti ziedotie produkti, ko vēlāk izdala trūkumcietējiem. Lielbritānijā tās popularizēt palīdz arī karaliskās ģimenes locekļi - Velsas princis Viljams un viņa sieva Ketrīna, kuri Vindzorā palīdzēja šķirot preces un aprunājās ar darbiniekiem. Organizācijas pārstāve vēlāk pajokoja, ka viens no pāra ar pienākumiem ticis galā labāk nekā otrs, bet viņa neatklās kurš.