Lielbritānijā veiksmīgi atjauno lielo sīgu populāciju

Lielbritānijā veiksmīgi atjauno lielo sīgu populāciju. Pateicoties zinātnieku pūliņiem Vilt-šīras grāfistē valsts dienvidu daļā savvaļā jau dzīvo neliela krāšņo putnu grupa.

      Šis ir liels veiksmes stāsts. Liela daļa no šīs grupas ir Vilt-šīrā izauguši, Vilt-šīrā izšķīlušies un vecāku uzaudzināti. Es domāju, ka tie ir īsti savvaļas putni. Un man ir liels prieks tos redzēt.

    Lielo sīgu tēviņi ir smagākie lidojošie putni Eiropā, un to svars var sasniegt 22 kilogramus. Britu salās medību dēļ tie izzuda jau deviņpadsmitā gadsimta pirmajā pusē, un „atgriešanās” bija iespējama, pateicoties īpašai programmai vairāk nekā 20 gadu garumā. Voterss un brīvprātīgie putnu mazuļus un olas sākotnēji ieguva Krievijā vietās, kur to dzīvi apdraudēja saimnieciskā darbība. Vēlāk tika uzsākta sadarbība ar Spāniju, kur ir lielākā sīgu populācija Eiropā un kur to skaits pieaug. Populācija atjaunošana bija ļoti sarežģīta un pirmās veiksmes mijā ar neveiksmēm, kad uz vietas izperētie putnēni aizgāja bojā. Tomēr patlaban Viltšīrā mīt jau apmēram 100 putni un pagājušajā gadā atrasts rekordliels ligzdu skaits, tāpēc speciālisti cer, ka izveidojusies stabila putnu populācija.