ANO: Bēgļu skaits pasaulē pārsniedzis 100 miljonus

Apvienoto Nāciju organizācija ziņo, ka bēgļu skaits pasaulē pārsniedzis 100 miljonus. Visdramatiskākā situācija pēdējo 70 gadu laikā izveidojusies Krievijas karaspēka postītajā Ukrainā.

     ANO bēgļu lietu aģentūra informē, ka pēdējo 10 gadu laikā bēgļu skaits pasaulē divkāršojies. Vēl pagājušā gada beigās patvērumu kara, vardarbības, vajāšanas un cilvēktiesību pārkāpumu dēļ meklēja apmēram 89 miljoni cilvēki, bet notikumi Ukrainā radīja jaunu bēgļu vilni. Vardarbība un konflikti pieaug arī citās pasaules daļās it īpaši Āfrikas Sahela reģionā, Etiopijā un Mjanmā. Pasaules Bankas eksperti konstatē, ka vidējas vai augstas intensitātes konflikti ir 23 valstīs, kuru kopējais iedzīvotāju skaits pārsniedz 850 miljonus. Papildu problēmas rada pārtikas trūkums, inflācija un klimata krīze. ANO augstais komisārs bēgļu lietās Filipo Grandi brīdina, ka šī “briesmīgā tendence” turpināsies, ja starptautiskā sabiedrība nerīkosies, lai atrisinātu konfliktus un rastu ilgstošus risinājumus.

.    Bēgļu skaits pasaulē 2021.gada beigās bija vairāk nekā divas reizes lielāks nekā 10 gadus pirms tam. UNHCR. Bēgļu skaits pasaulē ir pieaudzis līdz 100 miljoniem, un tas ir lielākais pārvietoto personu skaits kopš Otrā pasaules kara, paziņoja

     Civiliedzīvotāju izbraukšana no Ukrainas ir vislielākā un visstraujāk augošā bēgļu krīze kopš UNHCR izveidošanas 1951.gadā, teikts šīs aģentūras ceturtdien publicētā Ziņojumā par globālajām tendencēm (Global Trends Report).

    Krievijas iebrukums Ukrainā ir viena no daudzām vienlaikus notiekošām ārkārtējām situācijām, kuru dēļ bēgļu skaits ir pārsniedzis «dramatisko robežu» - 100 miljonus.

     Ziņojumā ir atspoguļoti pērnā gada notikumi, bet iekļauts pašreizējais bēgļu skaits, lai uzsvērtu Ukrainas kara postošās sekas.

   2021.gada beigās UNHCR saskaitīja 89,3 miljonus bēgļu, kas par tādiem kļuvuši karu, vardarbības, vajāšanas un cilvēktiesību pārkāpumu dēļ. Viņu skaits bija par 8% lielāks nekā gadu iepriekš.