Daudz laimes, jubilār! Aktieris Dainis Grūbe

Šobrīd Dailes teātra repertuārā ir tikai viena izrāde – Lauras Grozas iestudētā traģikomēdija “Piekrišana”, kurā Edvarda lomu atveido Dainis Grūbe. Viens no pieprasītākajiem teātra aktieriem šovasar, mainot dzīvi par simt astoņdesmit grādiem, no teātra aizgāja, lai pievērstos uzņēmējdarbībai.

Taču lai arī šobrīd skatuve palikusi otrajā plānā, teātrī izdarītā svars no tā nemainās – Dainis Grūbe trīskārt ticis nominēts “Spēlmaņu nakts” balvai kā gada labākais aktieris un divas reizes godalgas arī saņēmis. Par Song Lilingas lomu izrādē “M. Butterfly” un Benu izrādē “Izraidītie” 2014. gadā un 2015. gadā par Alana Strenga lomu iestudējumā “Equus” un Mihaela atveidojumu izrādē “Visas viņas grāmatas”. 2016. gadā saņēmis Skatītāju balvu par Radības lomu “Frankenšteinā”. Viņš ir arī starp tiem skatuves māksliniekiem, kuri tikuši iekļauti grāmatā “100 izcili Latvijas aktieri”. Atveidojs nozīmīgas lomas arī filmās: “Sapņu komanda 1935”, “Nameja gredzens”, “Tēvs Nakts”, “Sarkanais mežs” u.c.

Dzimis un skolā gājis Madonas pusē, taču uzreiz pēc vidusskolas Dainis “aktieros” neiestājies – sācis mācīties starpvalstu kultūru Baltijas Krievu institūtā, taču ātri vien sapratis, ka “garām” un galu galā nonācis Dailes teātra 9. studijas sagatavošanas kursos, kas aizveduši uz Kultūras akadēmiju pie skatuves pedagogiem Mihaila Gruzdova un Indras Rogas. Uz Dailes skatuves kopš 2007. gada nospēlēts vesels birums lomu, vairākas arī pavisam nesen, pandēmijas atelpas brīžos – tādās izrādēs kā “Blokmājas Dons Kihots” un “Smiļģis”. Tagad gan Daiņa vietā tajās spēlē citi, taču drosmi mainīt ierasto gājumu, meklēt jaunas iespējas, bet visu izdarīt maksimāli labi – tas esot mantojums no vectēva, kurš nebaidījies uzsākt darīt ko jaunu pat sirmā vecumā.

Ar februāra izskaņas jubilāru studijā, kā allaž, sarunāsies Andrejs Volmārs.