Zviedrijā izstrādā "koka bateriju"

Zviedrijas zinātnieki kā izejmateriālu akumulatoru ražošanai cenšas izmantot vielas, ko satur koksne. Lielākais izaicinājums ir radīt praktiski izmantojumu enerģijas uzkrāšanas iekārtu.

   Nav īpaši sarežģīti izveidot vienu vai otru elektronu materiālu un likt tiem darboties. Bet lielākais izaicinājums ir salikt tos kopā un ir izveidot darboties spējīgu aku-mu-latoru, kas spēj izturēt dažādas vides, aukstumu un karstumu.

    Uzņēmuma „Ligna energy” kā galveno izejmateriālu izmanto bio-polimēru lignīnu. Vielu, ko satur lielākā daļa augu, pilda to pašu funkciju, ko litijs un citi līdzīgi sarežģīti iegūstami un videi ne pārāk draudzīgi materiāli. Ar pulverveida lignīnu pārklāj plānas metāla vai plastmasas plāksnes, kuras var satīt lielos ruļļos, lai pavairotu akumulatora kapacitāti. Pētījumi un eksperimenti Lin-šēpingas universitātē ilga vairāk nekā 10-it gadus, bet jau tuvākā gada laikā produkts varētu būt gatavs laišanai tirgū. Zinātnieki un inženieri uzsver, ka videi draudzīgākas tehnikas plašāka izmantošana rada enerģijas uzglabāšanas problēmas, un akumulators, ko var radīt no kokrūpniecības blakusproduktiem, ir lieliska alternatīva mums ierastajām baterijām.