EP pasniegs Navaļnijam piešķirto Saharova balvu

Eiropas Parlamentā Francijas pilsētā Strasbūrā šodien notiks Saharova balvas par domas brīvību pasniegšanas ceremonija. Augstais apbalvojums šogad piešķirts Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam, kurš atrodas ieslodzījumā, tāpēc to saņems viņa meita.

     Komentējot lēmumu par balvas piešķiršanu parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli norādīja, ka Aleksejs Navaļnijs konsekventi un veiksmīgi aģitēja pret Vladimira Putina režīma korupciju. Viņš izmantoja savus sociālo mediju kontus un politiskās kampaņas, un palīdzēja atklāt pārkāpumus un piesaistīt miljoniem atbalstītājus visā Krievijā. Par to viņu mēģināja noindēt un vēlāk iemeta cietumā. Ar balvu tiek atzīta Navaļnija milzīgā personīgā drosme, un tas atkārtoti parāda Eiropas Parlamenta nelokāmo atbalstu viņa tūlītējai atbrīvošanai.

    Saharova balva par domas brīvību nosaukta pazīstamā padomju fiziķa un politiskā disidenta Andreja Saharova vārdā. To Eiropas Parlaments nodibināja 1988. gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības.