Bērnu sporta uzrēķini - Nometnes, sacensības, inventārs – vecāku lielākais klupšanas akmens

Vislielākās izmaksu pozīcijas sportojošo bērnu vecākiem sastāda izdevumi par nometnēm, sacensībām, inventāru. Valsts budžets tiešā veidā netiek novirzīts šo pozīciju mazināšanai. Lielākais valsts atbalsta mehānisms bērnu sportā ir dotācijas treneru algām – aptuveni 17 miljoni eiro, kas katru gadu sastāda teju pusi Latvijas sporta budžeta.

Nacionālās sporta padomes lēmumos atrodami vēl pāris virspusēji atrunāti atbalsta virzieni. Jaunatnes sportam obligāti ir jānovirza vismaz 20% no valsts kapitālsabiedrības “Latvijas Valsts meži” ziedojumiem. Tāmes publiski nav apskatāmas.

2018. un 2019. gadā “Latvijas Valsts meži” ziedojuši arī Jaunatnes sporta fondam, kas ir Sporta izglītības iestāžu direktoru padomes struktūrvienība. Vadlīnijas ziedojuma izlietojumam fonda mājaslapā nav atrodamas, taču kā mērķis norādīta atbalsta sniegšana sportistiem, treneriem, personālam.

Sistemātiska atbalsta, lai vecākiem varētu mazināt izmaksas par nometnēm, sacensībām un inventāru, Latvijā nav.

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

“Valsts tiešā veidā nefinansē sporta klubiem šāda veida izmaksas pozīcijas. Bet mēs atbalstām atzīto sporta federāciju jeb sporta veida piramīdas augšdaļu – kas ir federācija. Tā tālāk vada, atbild un koordinē sporta veida attīstību. Un pamatā valsts budžeta finansējums aiziet izlašu līmenim.” 

Sporta federāciju padomes vadītājs Einars Fogelis skaidro, ka federācijām atvēlētie valsts budžeta līdzekļi primāri ir paredzēti ne tikai nacionālo izlašu uzturēšanai, bet arī Latvijas čempionātu rīkošanai. Sportu skolu darbības materiālā puse ir to dibinātāju – pašvaldību – atbildība. Viņaprāt, būtu ļoti grūti izstrādāt kritērijus, kā federācijām atbalstīt, piemēram, nometņu rīkošanu.

Intervija - Einars Fogelis, LSFP vadītājs

“Bieži vien tas ir vasaras pasākums. Tā ir kā jebkura vasaras nometne, kas šajā gadījumā visos sporta veidos viennozīmīgi lielākais slogs ir uz vecāku pleciem. Jautājums – kas šīs nometnes organizē? Šīs nometnes organizē sporta skola vai šīs nometnes organizē pie šīs sporta skolas esošais sporta klubs? Kas arī nav reta parādība Latvijā. Un kas dod šo finansējumu? Ja nometnes ir paredzētas sporta skolas programmā, tad finansējumam ir jānāk to paša avota, ko jau minēju. Tātad tas ir pašvaldību finansējums.” 

Edgars Severs uzsver, ka tā ir federāciju kompetence – attīstīt savu sporta veidu tā, kā to uzskata par pareizu. Ministrija stingras vadlīnijas neuzstāda.

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

“Būtībā federācija un tās valde ir tā, kas, valsts finansējumu darbības nodrošināšanai saņemot, iekšienē šo tāmi izstrādā. Kuru daļu un vai vispār novirzīs atbalstam nometnēm, kuru daļu novirzīs atbalstam sporta sacensību organizēšanai un tā tālāk.” 

Intervija - Einars Fogelis, LSFP vadītājs

“Federācijas uzdevums ir rūpēties par šiem tālākajiem soļiem. Vai federācijas uzdevums būtu sākt rūpēties par to, par ko šobrīd atbildību uzņemas ģimene, baidos, ka nē, jo šāda prakse pasaulē šobrīd tā īsti nekur neeksistē.” 

Izglītības un zinātnes ministrija teorētiski varētu federācijām nodefinēt konkrētākus valsts finansējumu izlietojuma virzienus, taču to darīt negrasās, jo negrib pārlieku jaukties federāciju darbā. Līdz ar to jauno sportistu vecākiem jācer uz citiem risinājumiem, kā mazināt pašas dārgākās izmaksu pozīcijas.

Projekta “Bērnu sporta uzrēķini” ietvaros sportojošo bērnu vecāki aicināti dalīties ar saviem pieredzes stāstiem un ierosinājumiem, rakstot uz sporta redakcijas “Whatsapp” tālruni.