Latvijas futbolā atkal sarunāto spēļu skandāli

“Savējie sapratīs. Septiņdesmitie. Spožums un posts” ir otrā dokumentālo filmu triloģijas “Savējie sapratīs” daļa. Tā vēsta par laiku, kad Latvijā parādījās jaunas paaudzes rokmūziķi – Mārtiņš Brauns, Ēriks Ķiģelis, Juris Kulakovs un citi, kuri iedvesmu smēlās no 60. gadu pasaules mūzikas grandiem. 4. augustā filma piedzīvos televīzijas pirmizrādi.

Pagājušā gadsimta 70. gadi iezīmējās ar jaunās paaudzes rokmūziķu parādīšanos Latvijā. Laikā, kad pastāvošā iekārta ierobežoja, cenzēja un mēģināja radošās izpausmes ielikt sev tīkamā rāmī, tolaik jaunās grupas “Menuets”, „Santa”, „Stroncijs 70”, „Līvi”, „Sīpoli” un “Modo”, spītīgi turoties pretī laikmeta liktajiem ierobežojumiem kopa un attīstīja Latvijas roka tradīcijas. Pateicoties šīm grupām, kas latviešu dzejnieku sarakstītos vārdus ietērpa melodijās, kas guva plašu publikas rezonansi. Tā bija iespēja „caur puķēm” izteikties par aktuālām tēmām, kas partijas funkcionāriem ne visai patika.

Dokumentālajā filmā laikmeta aculiecinieki un tā laika rokmūzikas atslēgas cilvēki – Zigismunds Lorencs, Pits Andersons, Valerijs “Seiskis” Saifudinovs, Juris un Leons Sējāni, Raimonds Bartaševičs, Imants Kalniņš, Vladimirs Smirnovs, Vjačeslavs Mitrohins, Mārtiņš Brauns, Jānis Grodums, Igo un citi – stāsta par to, kāda bijusi mūziķu ikdiena, kā cenzūra rūdījusi, kā reaģējusi publika un atskatās uz laiku pirms vairākām desmitgadēm. Īpaši šai triloģijas daļai ar brāļu Sējānu palīdzību restaurētas divas grupu “Menuets” un “Sīpoli” dziesmas, kas tapušas 70. gados.

Septiņdesmitos šodien atceras saistībā ar PSRS ekonomikas stagnāciju, pompozām komunistiskās partijas elites “ārpuskadra” izklaidēm, pagrīdes hipiju kustības ziedu laikiem, “Imantdienu” aizsākumu, mūzikas festivāla “Liepājas dzintars” uzplaukumu un aizliegumu, daudzu ebreju tautības mūziķu emigrāciju uz rietumiem, jauna žanra – rokoperas, parādīšanos arī PSRS, stingrāku grupu repertuāra kontroli un aizliegumiem, tai pašā laikā “ļaujot jauniešiem nolaist tvaiku”.

Arī triloģijas otrajā filmā varoņu intervijas paspilgtina unikāli arhīvu materiāli, fotogrāfijas, vēsturisko notikumu restaurācijas un koncertieraksti. “Savējie sapratīs. Septiņdesmitie. Spožums un posts” televīzijas pirmizrāde būs vērojama sestdien, 4. augustā, plkst. 21.20, LTV1. Filmas scenārija autore ir Daiga Mazvērsīte, režisori – Kristians Luhaers un Mareks Bērents.