"Teātris.zip" īpašā izlase: Dailes teātra izrāde "Klusā daba ar resno puisēnu"

Dailes teātra Mazās zāles izrāde Mihaila Gruzdova režijā ir moldāvu režisora Jona Sapdaru lugas inscenējums – traģikomēdija. Papildināta ar performatīvām intermēdijām, viegliem mistikas un erotikas elementiem (ir arī stieņa dejotāja!), tā stāsta par kādas neparastas ģimenes «slimības vēsturi». Lugas autors atklāj, cik postoša var būt saprāta nekontrolēta mīlestība, kad ar to tiek ļaunprātīgi un apzināti manipulēts, pilnībā iznīcinot kāda cilvēka dzīvi. Izrāde balansē uz traģiskā un komiskā robežas, tomēr kritiķi atzīst, ka iestudējumā komiskais guvis virsroku, iztiekot bez lieka dramatisma un didaktikas.

Izrāde vēsta par jaunu, tomēr ne ļoti jaunu vīrieti (zem četrdesmit), datorfrīku, kuru no bērnības aprūpē trīs viņa tantes, diktējot viņa dzīvi un apaudzējot ar tauku mētelīti. Tantes, protams, vēl puisēnam tikai labu un kādu dienu noalgo viņam prostitūtu... un zaudē kontroli pār situāciju.

Izrādes veidotāji

Režisors – Mihails Gruzdovs
Komponists – Juris Vaivods
Scenogrāfs – Kristaps Kramiņš
Kostīmu māksliniece – Gerda Šadurska
Gaismu mākslinieks – Ronalds Kļaviņš
Kustību konsultante – Inga Raudinga

Lomās – Artis Robežnieks, Olga Dreģe, Akvelīna Līvmane, Lidija Pupure, Ieva Florence-Vīksne.

Kritiķi par izrādi

Ērika Zirne: «Iestudējuma veiksme ir spožais mākslinieču trio – Olga Dreģe (Vanda), Lidija Pupure (Mirela) un Akvelīna Līvmane (Česonija) radījušas tik perfektu, smalkā groteskā ietērptu un precīzi niansētu saspēli, ka gandrīz ikviens dialogs skatītāju zālē raisa smieklu šaltis, un brīžiem pat aizmirstas, ka stāsts ir par izpostītu, pilnībā sagrautu ne vairs jauna cilvēka dzīvi.» (Kroders.lv, 22.12.2016.)

Atis Rozentāls: «Iespējams, Mihails Gruzdovs Sapdaru lugu ir ņēmis ar nopietnu nolūku, taču vismaz pirmizrāde radīja iespaidu, ka tomēr uzvarējusi vēlme iestudēt jautru gabalu ar dažādiem improvizācijas elementiem, paša režisora vārda piesaukšanu, īsta picas piegādātāja klātbūtni un atraisītu triju aktrišu dauzīšanos.» («Kultūras Diena», 25.11.2016.)

Raidījumu ciklu atbalsta