Adreses. Astoņi melni un Salaspils Dievmātes – Rožukroņa karalienes katoļu baznīca

Raidījuma Adreses trešā sērija jau atkal provocēs skatītāju domāšanu, liekot salīdzināt pilnīgi dažādu funkciju ēkas – baznīcu ar lauku māju. Un kāds tām sakars ar šķūņiem?

Raidījuma autors Mārtiņš Ķibilds skatītājus ved uz iespaidīgo Salaspils Dievmātes – Rožukroņa karalienes katoļu baznīcu un uz kādai miljonāru ģimenei piederošu lauku īpašumu pie Kuldīgas, kas arhitektu aprindās nosaukts par Astoņiem melnajiem. Ķibilda ceļabiedrs šoreiz būs Jānis Ķuzulis, savulaik leģendārs pasaules klases rokasbumbas tiesnesis, dzejnieces Māras Zālītes dzīvesbiedrs. Dzēlīgs asprātis un labas gaumes lietpratējs. 

«Šķūņu arhitektūra» ir pēdējos gados populārs arhitektūras stils visā pasaulē, arī Latvijā. Par «šķūņu» to sauc tāpēc, ka ēkas ar divslīpju jumtiem atgādina klasiskās lauku šķūņu formas un visbiežāk arī tiek celtas no koka. Astoņi melnie – moderna lauku sēta ar astoņām dažādu funkciju ēkām – ir tipisks šī stila paraugs. Arī modernā Salaspils katoļu baznīca celta, citējot senas etnogrāfiskas formas, taču par šķūni to sauc neviens cits, kā pats draudzes prāvests.