Personība. 100g kultūras. Svanetijas sāls un ķimenes. Nora Ikstena

Latviska līdz kaula smadzenēm un iemīlējusies Gruzijā. Jūtas, smaržas un garšas Nora Ikstena spēj uzrakstīt vārdos. Viņa bauda dzīvi un spēj to pierakstīt. Noras grāmatām ir jēgpilni nosaukumi, kuros var meklēt eksistences jēgu: Dzīves svinēšana, Jaunavas mācība, Pasakas ar beigām, Nieki un izpriecas u.c.

Nora kopā ar vīru rakstnieku Levanu  Beridizi  par mājām sauc gan Ikšķili, gan Tbilisi. Kopā uzrakstījuši lugu, kopā novākuši jauno vīnogu ražu Levana radu mājās un sagrābuši rudens lapas Ikšķiles pagalmā.

Svanetijas sāls smaržo pikanti un spēcīgi. Ķimenes veido mozaīku siera ritulī un rada garšu buķeti, kas uzsit nostalģiju un lepnumu. Iespējams, tikai rakstniece spēj novērtēt  nianses, kas ir vēl neuzrakstīta literatūra.

Iespējams, Nora Ikstena ir uzrakstījusi savas dzīves svarīgāko grāmatu «Mātes piens» un izsāpējusi līdz galam, lai ietu tālāk.

Raidījuma autore Daira Āboliņa devās uz Gruziju, lai iepazītu latviešu rakstnieci viņas otrās mājās, kā arī portretēja Noru Ikstenu tepat — Latvijā!