Adreses. Slēptas arhitektūras vērtības

Šonedēļ LTV1 arhitektūras un dzīvesvides raidījums «Adreses» — par vēsturiskām arhitektūras vērtībām, kas dažādu iemeslu dēļ ilgus gadus vai pat visu savu pastāvēšanas laiku bijušas apslēptas no tautas acīm. Kāpēc? Un vai mūsdienu attieksme pret vēsturiskā mantojuma saglabāšanu šīs bagātības beidzot padarīs pieejamas?

Kā vienmēr, raidījumā būs divas adreses — katra ar savu atšķirīgo stāstu. Rīgas pils vēl nerekonstruētā daļa un Kolkas bāka. Rīgas pilij daudz vairāk publicitātes veltīts tikai viena tās spārnam – tam, kur mitinās Valsts prezidenta kanceleja. Otrā, lielākajā un vecākajā pils pusē, kas celta tieši pirms 500 gadiem, ilgus gadus bija dažādi muzeji, taču ļoti daudz telpu, arī unikālo pils pagalmu, izmantoja tikai tehniskām vajadzībām. Tūlīt sāksies arī šīs pils daļas rekonstrukcija — ko varēsim ieraudzīt pēc tās?

Savukārt Kolkas bāka allaž bijusi paslēpta galvenokārt tāpēc, ka ir tik grūti pieejama — vienīgā Latvijas bāka, kas izvietota uz mākslīgas salas ap 6 km no krasta. Kas vēl atrodas uz šīs Latvijas vienīgās jūras salas? Kas tur dzīvo? Un kas varētu dzīvot?

«Adrešu» ceļabiedrs Rīgas pilī būs lībiešu valodnieks Valts Ernštreits — viņš kādreizējā Pionieru pilī pavadījis bērnību, dejojot tautas dejas. Savukārt Kolkas bākā (vietā, kur neaug neviens koks vai krūms!) — dārznieks, LTV raidījuma «Mans zaļais dārzs» vadītājs Edgars Neilands.

Atrodi raidījumā aplūkotās adreses kartē un pievieno tai arī savus atklājumus: adreses.lsm.lv