400 dienas, kas mainīja dzīvi. Dokumentālās filmas garā versija

Šī filma ir LTV stāsts par latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālistu Pēteri Gresti. Par šobrīd slavenāko žurnālistu pasaulē. Mēs stāstīsim par to, kā Grestes ģimene pameta Latviju un to, cik svarīga Latvija ir viņam. Mēs būsim Sidnejā ar viņu kopā TV šovā, Brisbenā tiekoties ar cilvēkiem un situācijām, kad pirmoreiz pēc Ēģiptes cietumsoda viņš dosies sērfot Bondi pludmalē.

2013. gada vasarā pēc plašiem masu nemieriem Ēģiptē, armija gāza tās prezidentu Muhamedu Mursi, kurš ir arī Musulmaņu brālības biedrs. Savukārt vēlāk Ēģiptes varas iestādes šo organizāciju ir pasludinājušas par "teroristisku” grupu. Kā norādīja Ēģiptes valsts pārstāvji un mediji, jebkura persona, kam ir saistība ar aizliegto Musulmaņu brālības kustību tiks sodīta, jo tā ir drauds valsts drošībai. Līdz ar to netieši, bet Ēģiptes mediji apgalvo, ka Musulmaņu brālība atbalsta Katarā esošo telekompāniju Al Jazeera.

Bijušais britu raidorganizācijas «BBC» reportieris un latviešu izcelsmes Austrālijas pilsonis Pēteris Greste tika aizturēts vienā no Kairas viesnīcām 2013. gada 29. decembrī.

2014. gada sākumā tiesai tika nodota lieta, kurā apsūdzības izvirzītas kopumā 20 «Al Jazeera» žurnālistiem, tostarp arī visiem četriem ārvalstniekiem. Prokuratūra Ēģiptes pilsoņiem lūdz piespriest 25 gadus, bet ārvalstniekiem – 15 gadus cietumā. 16 Ēģiptes pilsoņiem ir izvirzītas apsūdzības par piederību «Musulmaņu brālībai», kā arī  kaitējuma nodarīšanā Ēģiptes nacionālajai vienotībai un apkārtējam mieram. Turpretī četriem ārvalstu pilsoņiem, arī Pēterim Grestem, nīderlandietei un diviem Lielbritānijas pilsoņiem – par «sadarbošanos ar ēģiptiešiem, sniedzot viņiem naudu, aprīkojumu un informāciju» un «nepatiesu ziņu pārraidīšanā, ar mērķi ārpasauli informēt, ka valstī notiek pilsoņu karš».

Austrālijas latvietim Pēterim Grestem piesprieda septiņu gadu cietumsodu, tāpat kā telekompānijas Kairas biroja vadītājam Muhamedam Fahmijam. Viņš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis. Bet producentam Baheram Muhmedam piesprieda 10 gadus cietumā.

2015. gada aprīlī Kairas tiesa atsāka skatīt trīs terorisma atbalstīšanā apsūdzēto «Al Jazeera»  žurnālistu lietu. Tiesas process atsākts, klāt esot diviem žurnālistiem, kuriem iepriekš kopā ar latviešu izcelsmes žurnālistu Pēteri Gresti tika piespriests cietumsods, ko  starptautiskā diplomātiskā spiediena rezultātā atcēla, liekot izskatīt apsūdzības vēlreiz.

Greste Ēģiptes cietumā pavisam pavadīja 400 dienas.