Daudz laimes, jubilār! Modes māksliniece Asnate Smeltere

0.0

Kādu brīdi pēc savas dzimšanas dienas raidījumā "Daudz laimes, jubilār!" – modes un elegances ikona, joprojām valdzinošā, sievišķīgā Asnate Smeltere.

Kā Rīgas Modeļu nama modele – jeb, kā toreiz teica, manekene – Asnate piedzīvoja galvu reibinošu karjeru, padomju laikā izbraukājot arī aiz dzelzs priekškara aizslēgtos rietumus, turklāt ilgu laiku, kopš vidusskolas līdz 40 gadu vecumam: "Modeles darbu es mīlēju ļoti un kā visas mīlestības pieņēmu pilnīgi un absolūti."

Modeles karjerai punktu Asnate pielika pēc modes pasaulē starptautiski pazīstamā zīmola "Rīgas Modes" turnejas Japānā, un jautāta, vai vēlme būt uz skatuves, uz modes mēles – turklāt visās pasaules modes citadelēs: Itālijā, Francijā, Kanādā un arī Maskavā – lēmumu neliks nožēlot, Asnate tikai nosmaidīja: "Tagad, kad neesmu vairs uzmanības centrā, man tā nemaz nav problēma. Šo kausu esmu izdzērusi lielu un līdz galam."

90. gadi Asnati aiznes jaunās vēsmās – līdz ar Latvijas valstisko neatkarību, trauksmaini un nekontrolēti attīstās bizness, un Smeltere dibina vienu no pirmajiem modes mākslas apģērbu veikaliem Rīgā, salonu "A".

"Man patīk mode, kurā dzīvot gribas! Es gribu ar apģērbu sajust šodienu!" – līdzīgi kā Asnates vīrs, gleznotājs un plakātists Georgs Smelters tēlotājmākslā, arī Asnate pati modē ienesa Rīgas un pasaules to dienu vibrācijas. Salons veidojās ne tikai par skaistu, tolaik gan ne visiem pieejamu, smalku apģērbu radošo laboratoriju, bet bija arī mākslas telpa un tikšanās vieta vienādi domājošiem gleznotājiem, mūziķiem, mūsu mākslas zvaigznēm, ko Asnate pazina jau no modeles laikiem: Džemma Skulme, Zaiga Gaile, Raimonds Pauls, Jānis Mitrēvics, tāpat kā politiķu kundzes, kurām blakus saviem vīriem nācās mūsu valsti pārstāvēt starptautiskos notikumos, bieži iegriezās salonā "A".

Asnates teiktajā var daudz ko smelties arī šodien: "Ģērbšanās, tas, ko mēs uzvelkam mugurā, – tā ir katra cilvēka filozofija! Tā nav nejaušība," – viņa modes tēmu saista ar dzīves izjūtu, personību un apzinātību.