Kas jāmaina Latvijas sportā? - Vai Igors Miglinieks ir pelnījis mūža pabalstu no valsts?

0.0
Latvijas olimpiešu sociālais fonds lēmis piešķirt mūža pabalstu olimpiskajam čempionam basketbolā Igoram Migliniekam. Šāds lēmums raisījis diskusijas sabiedrībā, jo nav tikusi vērtēta Miglinieka pagātnes izvēle nepārstāvēt Latvijas izlasi. Turklāt ir pamats uzskatīt, ka lēmums par pabalsta piešķiršanu nemaz nav leģitīms. Situāciju pētīja Andris Auziņš, Juris Valdovskis un Raimonds Rudzāts.

Bijušais basketbolists Igors Miglinieks visu atlikušo mūžu saņems ikmēneša pabalstu 900 eiro apmērā no Latvijas Olimpiešu sociālā fonda. Formāli Migliniekam pabalsts pienākas kā 1988. gada Seulas olimpisko spēļu čempionam PSRS izlases sastāvā. Tomēr rezonansi raisījis konteksts – proti, Miglinieka lēmums 1992. gadā nepārstāvēt Latvijas izlasi olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā un tā vietā spēlēt PSRS mantinieces NVS izlases sastāvā. Miglinieka un Gundara Vētras lēmums 1992. gadā raisīja plašu nosodījumu sabiedrībā. Viens no tiem, kuri tolaik runāja publiski, bija ķirurgs Dainis Kalns, par ko vēlāk savā kabinetā Siguldas slimnīcā saņēmis draudu zvanu no nenoskaidrotas personas. 32 gadu laikā viņš savu nostāju nav mainījis un neuzskata, ka tagad Miglinieks no valsts būtu pelnījis mūža pabalstu.

Intervija - Dainis Kalns, ķirurgs

"Mūsu klasiskais nodevējs, kas ir iespļāvis sejā visiem Latvijas patriotiem, tas tagad saņems stipendiju, – tas ir perverss notikums! Vairāk neko [nevaru piebilst]. Man ir kauns, ka šodien cilvēki var tā domāt."

Savu komentāru Igors Miglinieks sniedza rakstiski, jo atrodas ārpus Latvijas un nebija pārliecināts par interneta savienojuma noturību. Viņš akcentē, ka 1992. gada olimpiskajās spēlēs ir pārstāvējis Latviju.

Citāts - Igors Miglinieks, bijušais basketbolists

"1992.gadā man kā sportistam vajadzēja izlemt, vai piedalīties Barselonas olimpiskajās spēlēs, vai atteikties no šīs iespējas. Man nācās izprast šo situāciju līdz galam, jo bija svarīgs statuss, kādā es sevi pārstāvētu šajās olimpiskajās spēlēs. Pārrunājot ar tā laika Latvijas atbildīgajām amatpersonām, kuras koordinēja gatavošanos olimpiskajām spēlēm, saņēmu atbildi, ka nepārstāvot individuālo, bet komandu sporta veidu, es nekādā veidā nekonfliktēju ar Latvijas valsti. Varu piedalīties kā Latvijas pilsonis un šīs valsts pārstāvis. Tā kā biju ieguldījis daudz darba, gatavojoties tieši olimpiādei, lēmums bija neizmest visu padarīto un piedalīties."

Miglinieks uzskata, ka 1992. gadā kļuvis par upuri negodprātīgai faktu sagrozīšanai un meliem.

Citāts - Igors Miglinieks, bijušais basketbolists

"Tāpēc jau esam demokrātiska valsts, lai katram šeit būtu vārda un rīcības brīvība, ievērojot mūsu likumus.1992. gads bija pārmaiņu laiks, un daži negodprātīgi izmantoja pret mani šo situāciju, melojot un sagrozot faktus. To viņi darīja, cenšoties attīrīties no komunista statusa un iepriekšējās sadarbības ar Valsts drošības komiteju. Man tādas vajadzības nebija."

Par pabalsta piešķiršanu Migliniekam lēma Latvijas Olimpiešu sociālā fonda Sabiedriskā padome. Tajā ietilpst fonda valdes loceklis Andris Kalniņš, divas Izglītības un zinātnes ministrijas amatpersonas, kā arī divi Latvijas Olimpiskās komitejas darbinieki. Intervijai kameras priekšā neatsaucās neviens no lēmuma pieņēmējiem. Latvijas Olimpiskā komiteja atsūtīja rakstisku komentāru.

Citāts - Latvijas Olimpiskā komiteja

"Pabalsti tiek piešķirti par izciliem sasniegumiem un neviens nevar atņemt sportistam viņa izcīnīto olimpisko medaļu un pagātnes sasniegumus, tikai ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas lēmumu, kas pamatots ar Olimpiskās hartas pārkāpumiem"

Olimpiskā komiteja norāda, Miglinieka reputācija vērtēta netika. Latvijā pabalstu var nepiešķirt, ja ir fiksēti dopinga pārkāpumi, strādāšana Krievijā un Baltkrievijā pēc kara sākuma vai arī iestājusies kriminālatbildība. Ķirurgs Dainis Kalns uzskata, ka Latvijā būtu pilnībā jāpārskata pabalstu piešķiršanas kritēriji bijušajiem sportistiem un jāvērtē arī reputācija. Kā zaimojošu viņš raksturo situāciju, ka valsts mūža pabalsts nepienākas, piemēram, Artūram Irbem, bet to tagad saņems Igors Miglinieks.

Intervija - Dainis Kalns, ķirurgs

"Olimpiskā medaļa vēl negarantē, ka esi izcilība. Es domāju, ka jāvērtē kopā gan sportiskais, gan personība." 

Kalns uzskata, ka konteksts ir svarīgs. Kā piemēru viņš min volejbolistu Andri Bērziņu, kurš 1984. gadā izcīnīja olimpisko zeltu ASV izlases sastāvā. Ja priekšplānā tiek izvirzīta medaļa un netiek vērtēts konteksts, tad Latvijai arī Aldim Bērziņam būtu jāmaksā mūža pabalsts.

Jāatzīmē, ka lēmums par mūža pabalsta piešķiršanu Igoram Migliniekam, tāpat kā Mārtiņam Pļaviņam, Mārim Štrombergam un Jānim Šmēdiņam, nav uzskatāms par leģitīmu, jo rīkojumu vienpersoniski apstiprinājis Olimpiešu sociālā fonda Konsultatīvās padomes priekšsēdētājs Atis Strenga, par to neinformējot abus pārējos padomes locekļus – Arni Tunti un Aivaru Platonovu. Latvijas Olimpiskā komiteja norāda, ka Strengam ir šādas pilnvaras, taču Olimpiešu sociālā fonda statūti neparedz to, ka lēmumus vienpersoniski var pieņemt padomes priekšsēdētājs, ja vien pārējie padomes locekļi nav viņu pilnvarojuši. Gan Arnis Tunte, gan Aivars Platonovs noliedz, ka būtu Strengam izsnieguši šādas pilnvaras. Latvijas Televīzija visu nedēļu centās sazināties ar Ati Strengu, bet viņš neatbildēja ne uz zvaniem, ne īsziņām.