Daudz laimes, jubilār! Mūziķis Ingus Ulmanis

0.0

Šajā reizē jubilāra krēslā – mūziķis Ingus Ulmanis, kurš apaļo sešdesmitgadnieka jubileju svin jau gandrīz gadu, jo dzimis 1963. gada 19. septembrī. Gandrīz gadu ilgusī koncerttūre "Kā man laiku apvaldīt" noslēgusies ar vērienīgu uzstāšanos Dzintaru koncertzālē kopā ar radošās karjeras galvenajiem pīlāriem – grupām "Lādezers" un  "Jumprava", televīzijas "Brīnumskapi" un Dabas koncertzāli, un nu klāt brīdis parunāt par katru no tiem atsevišķi un dzīvi kopumā.

Ingus Ulmanis dzimis un audzis Limbažos, tur arī sācis iet mūzikas skolā, kur gan bez lielas sajūsmas mācījies akordeonu. Skaisto balsi mantojis no tēta – dziedāt ciemiņiem un viesībās esot nācies jau no triju gadu vecuma, taču īstais mūzikas atklājums piemeklējis gluži negaidīti – jau gatavojoties mūzikas skolas eksāmenam. Pēc tam Ingus pārgājis mācīties uz Cēsu Mūzikas vidusskolu, tur aizrāvies ar ģitārspēli un ar draugiem no Līgatnes nodibinājis savu pirmo grupu "Pasažieri". Drīz vien sekojis uzaicinājums pievienoties tolaik tik populārajai un roķīgi spurainajai "Jumpravai".

Dziesma "Mākonis" 1985. gadā uznes slavas mākoņos, top vairākas prātā paliekošas dziesmas un to klipi ar Ingus līdzdalību, bet īsti neapmierina "jaunākā brāļa" statuss, un 1987. gadā viņš kopā ar Aigaru Voitišķi grupu pamet.  Tiek nodibināta grupa "Lādezers", kam, lai arī ieskrējiens nav viegls, veltīta liela daļa radošās enerģijas – gan izpildot, gan sacerot tādas dziesmas kā, piemēram, "Rudens", "Tu esi vēl jauns", "Tuvāk vēl", "Tālumā" u.c.

Atveidojot Londonas zvirbuļu vadoni, Ingus izmēģinājis spēkus arī operas ampluā, 2001. gadā piedaloties Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes "Putnu operas" iestudējumā. Bet kopā ar Andri Sējānu un Aigaru Voitišķi vairāku gadu garumā LTV tapis Ingus iecerētais muzikālais projekts bērniem "Brīnumskapis", kurā viņš Kaķīša Laķīša "ādā" iemanījies intervēt citus dziedātājus, komponistus un izpildītājus. Vēlāk iegūtās prasmes liktas lietā, vadot sarunu raidījumu "Monopols" Latvijas Radio un "4. studiju" Latvijas Televīzijā.

Kopā ar sievu Silviju Ingus 2005. gadā aizsācis vēl kādu īpašu projektu – Dabas koncertzāli, neaizmirstamos pasākumos dažādās Latvijas vietās, apvienojot mūziķus, zinātniekus un dzejniekus vienā projektā. Tur apdziedāti visdažādākie "mazie varoņi" – čunčiņš, ķērpis, slieka, ugunskrupis un daudzi citi. Kovida pandēmijas dēļ projekts apstājies, bet Ingus nav zaudējis cerības to atjaunot.

Ingum ir trīs bērni – vecākais dēls Mikus no pirmās laulības un kopā ar Silviju izaudzinātās meitas Lota un Līva. Arī pret šo lomu Ingus attiecas ar tikpat lielu aizrautību un atbildību kā pret visām pārējām savā dzīvē.

Aizvadot jubilejas gadu un pāršķirstot sarūpētos video materiālus, ar mūziķi sarunājas Andrejs Volmārs.