Kultūrdobe. Diāna Zande. Dārzs kā ainava

5.0

Psiholoģes Diānas Zandes, kuru visa Latvija zina kā Lāsmiņu no filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", sūtītajās bildēs dārzs ir kā pasakā. Pati gan smejas, ka katra dārzniece gan zinot ikvienas savas dobes fotogēniskos un ne visai glītos rakursus.

Mājas Mālpils Jumacēnos Diāna saņēmusi no mammas, kura savukārt saņēma zemi kā viena no t.s. Breša zemniekiem (individuālie saimnieki, kas vēl padomju laikā, kad Ministru padomes priekšsēdētājs bija Vilnis Edvīns Bresis, saņēma zemi jau kopš 1989. gada). Diāna ar vīru sāka apsaimniekot īpašumu, vispirms parūpējoties par dārzu un ilgstoši apdzīvojot mazu dārza būdiņu, un tikai pēc tam uzceļot māju.

Diānas dārzs ir ļoti atšķirīgs dažādos gadalaikos. Brīdī, kad pie Diānas ciemojas "Kultūrdobe", sākas skaisto delfīniju periods. Īpaši gaidīts laiks šajā dārzā ir augusta vidus, kad zied dārza karalienes – hortenzijas. Dārzs ir ļoti mainīgs. "Nekas milzīgs jau tur nav, bet, kad skatās daudz strādājoša cilvēka acīm, kādi mēs esam abi ar dzīvesbiedru, tad ir sajūta –  kā mēs to dabonam gatavu?" saka Diāna un mīļi sauc saimniekošanu dārzā par "hobijverdzību". Lai arī dārzam ir praktiskā daļa – tomāti un sakņu dārziņš –, galvenais tomēr ir tā skaistums. "Domājam par kopīgo ainavu, izkopjam pamazām to," piebilst Diāna.