Skaņusaite. Gruzija

Mēs dodamies uz seno zemi, kur mūzikas un deju tradīcijas ir tikpat kalnainas un krāšņas kā pašas zemes ainavas. Šajā ceļojumā mūsu stāstnieki Laura un Miķelis atklāj, kā Gruzijas kultūras mantojums elpo caur katru kustību, noti un viesmīlības žestu.

Sākumā apmeklējam Tea Darchia deju studijā "Tedasi". Tea ne tikai ir pazīstama ar savu dziļo izpratni par Gruzijas tradicionālajām dejām, bet arī šarmē ar reibinošiem deju soļu paraugdemonstrējumiem. Te arī Laurai nākas atklāt, cik netverami liela prasme un precizitāte nepieciešama, lai izpildītu gruzīnu tautas dejas.

Gruzīnu mūzikas telpā vispirms tiekamies ar ansambli "Didgori", kas izmanto cilvēka balsi kā pirmo visizsmalcinātāko mūzikas instrumentu. Viņu spēcīgā kolektīvā harmonija ir autentisks gruzīnu mantojums, ko UNESCO ir atzinis par pasaules polifonijas šedevru.

Mūsu šīs zemes izpēte turpinās pie mūziķa un kaligrāfa Niaz Diasamidze, grupas "33a" līdera, kurš piedāvā ieskatu modernā gruzīnu mūzikā, kas nenoliedzami saglabā saikni ar tradīcijām, tomēr vienlaikus iekļauj tajā savu skatījumu jaunos skanējumos un senā interpretācijās.

"Bani Hill Band" savukārt aizved mūs muzikālā ceļojumā, kur tradicionālās gruzīnu melodijas tiek apvienotas ar Kaukāza muzikālo un kultūras bagātību, demonstrējot, kā mūzika spēj vienot un iedvesmot.

Epizode noslēdzas ar vizīti pie Gia Togonidze – gleznotāja, vīndara, Gruzijas vīnu tradīciju un to lomas kultūrā vēstneša. Gia stāsti un viesmīlība ir piemērs tam, kā tradīcijas un dzīvesprieks var radīt neaizmirstamu pieredzi gan ieceļotājiem, gan ikdienā vietējiem iedzīvotājiem.

Šī "Skaņusaites" epizode ir veltīta Gruzijas ne velti daudzinātajai dvēselei, atklājot tās kultūras dzīvotspēju ar mūzikas un deju bagātību. Tas ir stāsts par to, kā mūzika un deja var būt vienlaikus gan mantojums, gan mūsdienu kultūras neatņemama sastāvdaļa.