Skaņusaite. Latvijas pūšamie instrumenti

Šajā epizodē mēs atgriežamies mājās, lai izpētītu Latvijas pūšamo instrumentu varenās tradīcijas. Sākot ar stabulēm un beidzot ar dūdām, šī epizode ir veltīta instrumentiem, kas senos laikos bijuši būtiska mūsu tautas dzīves sastāvdaļa.

Mūsu stāstnieki Laura un Miķelis dodas pie etnomuzikologa Valda Muktupāvela, kura gadiem ilgā pētniecība atklājusi stabules dziļāko būtību un nozīmi senlatviešu kultūrā. Viesojoties pie Eduarda Klints un viņa dēla Audara, iepazīstam mazāk zināmo niedru stabuļu un citu seno pūšamo instrumentu pasauli. Viņu prasmīgās rokas un gadu desmitiem krātās zināšanas ļauj ielūkoties instrumentu izgatavošanas mākslā un amata stiķu nodošanā no paaudzes paaudzē.

Ievas Nīmanes vadībā mūsu varoņi iejūtas īsta "kamerorķestra" ādā, iepazīstoties ar dažādiem pūšamajiem instrumentiem. Humoristiski tiek atspoguļotas dažādās spēles tehnikas un tas, cik patiesi liela pieredze nepieciešama, lai instrumenti skanētu harmoniski un ausij tīkamos tembros. Savukārt sarunā ar etno folka grupu "Raxtu Raxti" atklājas, kā šie senie instrumenti atdzimst mūsdienu mūzikā, piešķirot tai unikālu skaņu un dziļumu. Grupas aizrautība un mīlestība pret tradīcijām atklāj pūšamo instrumentu nozīmību mūsdienu Latvijas mūzikas kultūrā.

Šī epizode ir stāsts par mūzikas instrumentiem, kas nav tikai koka vai metāla gabali, bet gan dzīvas būtnes, kas spēj atklāt seno tradīciju dvēseli, savienot pagātni ar tagadni un kā mūzikas spēles sastāvdaļa būt mūsu dzīves labsajūtas un harmonijas elements, pateicoties tās radītajai vibrācijai.