Prado muzejā aizvāc norādes uz cilvēku invaliditāti vai īpatnībām

0.0
Spānijas parlamenta apakšpalāta apstiprinājusi izmaiņas konstitūcijā, kur tiešu norādi uz invaliditāti aizvietos ar mazāk aizskarošu jēdzienu. Arī slavenajā galvaspilsētas "Prado" muzejā pie mākslas darbiem vairs nebūs tiešas norādes uz cilvēku īpatnībām.

       Ir notikusi ne tikai vārdu, bet arī izteicienu pārbaude, un domāts kā pasniegt un pārskatīt tādus vārdus kā kroplis vai punduris. Atsevišķos aspektos, noteiktos apraksta punktos tie var būt absolūti lieki vai aizskaroši.

      Eksperti uzsver, ka tieši vārdi ļoti bieži veido realitāti. Piemēram, pie prinča Čārlza portreta bija paskaidrojums, ka apmetnis slēpj viņa muguras deformāciju. Nav nepieciešams šis termins, lai izskaidrotu lietu, ko skatītājs neredz un kas līdz ar to ir lieks. Ir korektāk vienkārši norādīt, ka varonim ir apmetnis pār muguru, Uzrakstā pie citas gleznas bija paskaidrots, ka Infante Izabela ir kopā ar punduri. Pats skatītājs redz, ka princeses partnere ir maza auguma cilvēks, un tas nav jāpaskaidro. Atsevišķos šādos gadījumos iespējams lietot arī zinātnisko jēdzienu ahondro-plāzija. Kopumā pārskatīti 1800 paskaidrojumi, un darbinieki izmaiņas veic arī muzeja tīmekļa vietnē.