Kas jāmaina Latvijas sportā? - Iespējama pedofilija komandas iekšienē. Prokuratūra izvirza apsūdzību florbolistam.

Pērnā gada 18. decembrī Valsts policija nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai lietu pret 20 gadīgu vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par 12 sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu pret 15 gadus vecu pusaudzi. Latvijas Televīzijai zināms, ka notikumā iesaistīti divi komandas biedri, kas aizvadītajā sezonā kopā spēlēja Latvijas florbola 1. līgas čempionātā.

Intervija - Aiga Eiduka, Ģenerālprokuratūras pārstāve

"Saskaņā ar šī brīža apsūdzību persona sociālajā tīklā izveidoja viltus profilu un uzsāka saziņu ar cietušo personu. Saziņas laikā no cietušās personas apsūdzētais pieprasīja iesūtīt kailbildes, ko cietušais arī izdarīja. Vēlāk apsūdzētais ar šīm kailbildēm draudēja cietušajam: ja netiks izpildītas viņa prasības, tad kailbildes tiks publicētas sociālajā vidē. Cietušais, baidīdamies par to, ka tas tā varētu arī notikt, izpildīja visas apsūdzētā prasības un stājās seksuālās attiecības ar viņu."

Neoficiāli zināms, ka dzimumakts ticis filmēts un video vēlāk strauji izplatījies jauniešu, it sevišķi – jauno florbolistu starpā. Aizdomās turamais bijis ne tikai florbolists, tai skaitā ar Virslīgas pieredzi, bet paralēli arī florbola tiesnesis. Tāpat viņš vienā no florbola klubiem asistējis darbā ar bērniem, jo tobrīd bijis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas students. Latvijas Florbola savienība aizdomās turamā tiesneša licenci paguva anulēt vēl pirms policija vīrieti aizturēja. Vēlāk reaģējušas arī viņa pārstāvētās komandas.

Intervija - Ilvis Pētersons, Latvijas Florbola savienības prezidents

"Pāris dienu laikā – vai pat varbūt ātrāk – arī tie klubi, kuros viņš bija licencēts, atsauca viņa licences. Līdz ar to mūsu "dārziņā" viņš tika padarīts neaktīvs." 

Vīrietis tika aizturēts 2022. gada nogalē. Apcietinājumā viņš pavadīja pāris mēnešus, pēc tam tika atbrīvots pret drošības naudu 20 000 eiro apmērā. Pēc iznākšanas no apcietinājuma vīrietis vairākus mēnešus strādāja vienā no Latvijā vadošajām sporta preču veikalu ķēdēm. Darba attiecības izbeigtas pērnā gada oktobrī.

Savukārt cietušais jaunietis joprojām turpina piedalīties florbola sacensībās. Viņam neglaimojošo video Latvijas jaunie florbolisti cits citam pārsūtījuši, kas ir krimināli sodāma darbība. Nekādus profilaktiskus pasākumus darbā ar saviem jaunajiem sportistiem Latvijas Florbola savienība gada laikā tā arī nav veikusi.

Intervija - Ilvis Pētersons, Latvijas Florbola savienības prezidents

"Mēs neesam… Ja tā ņem, mēs neesam nekā darījuši, un es neesmu informēts, cik daudzi ir redzējuši un… Nav nekas mums tāds konkrēts darīts." 

Pētersons piebilst, ka nav saņemtas nekādas sūdzības par emocionālo vardarbību pret cietušo spēlētāju. Gan florbolā, gan arī citās sporta spēlēs tik jaunu spēlētāju iekļaušana pieaugušo komandās un startēšana pieaugušo sacensībās nav retums. Izglītības un zinātnes ministrija obligāto minimālā vecuma cenzu dalībai pieaugušo sacensībās noteikt neplāno, taču mudina federācijas to darīt pašām.

Intervija - Vladimirs Šteinbergs, IZM Sporta departamenta direktors

"Aicinu, īpaši sporta spēļu federācijas, ņemot vērā fiziskās attīstības īpašības, ka arī juridiskos aspektus, līdz 16 gadu vecumam neļaut jauniešiem startēt pieaugušo sacensībās."

Intervija - Ilvis Pētersons, Latvijas Florbola savienības prezidents

"Es domāju, ka tas ir jādiskutē un nevar tā novilkt tādu līniju. Piemēram, mums pasaules čempionātos, starptautiskā līmenī, var piedalīties no 15 gadu vecuma."

Aizdomās turamais vīrietis saziņai ar Latvijas Televīziju neatsaucās. Viņa advokāte plašākus komentārus sniegt nevēlējās, taču norādīja, ka viņas klients savu vainu neatzīst.

Intervija - Aiga Eiduka, Ģenerālprokuratūras pārstāve

"Šobrīd procesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana. Līdzko prokurores ieskatā būs savākts tāds pierādījumu kopums, kas ļaus viņai uzturēt valsts apsūdzību tiesā, tā lieta tiks nosūtīta tiesai."

Prokuratūras pārstāve neņemas prognozēt, kad lieta varētu nonākt tiesā. Aizdomās turamajam vīrietim ir aizliegts trenēt bērnus un tiesāt viņiem sacensības, kā arī aizliegts tuvoties noteiktai personai un izbraukt no valsts. Vainas pierādīšanas gadījumā viņam draud 20 gadu cietumsods.